A 90 éve született Bálint Tibor emlékére szerveznek nemzetközi konferenciát Kolozsváron

2022. december 14. – 07:37

frissítve

A 90 éve született Bálint Tibor emlékére szerveznek nemzetközi konferenciát Kolozsváron
Bálint Tibor – Fotó: Kántor László

Másolás

Vágólapra másolva

A Zokogó majom című regény szerzőjének életművéről szóló, két napos tudományos tanácskozás zajlik december 16-án és 17-én a Vallásszabadság Házában. A konferencián Bálint Tibor-emlékdíjat is átadnak.

A találkozót a Helikon folyóirat, a Bálint Tibor Baráti Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Bukaresti Egyetem szervezi. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az eredeti hangú kolozsvári magyar prózaíró műveinek értékeire, egyediségére, aktuális vonatkozásaira.

Bálint Tibor munkásságáról a kolozsvári kutatók mellett Bécsben, Budapesten, Bukarestben, Csíkszeredában, Nagyváradon, Szegeden, Varsóban dolgozó irodalmárok beszélnek, a szekcióelőadások mellett péntek este hattól Dávid Gyula, Szilágyi Júlia, Tompa Gábor és Vida Gábor részvételével kerekasztal-beszélgetés lesz, amelyet Demeter Zsuzsa irodalomtörténész, a Helikon folyóirat szerkesztője, a Bálint Tiborról szóló monográfia szerzője moderál. A teljes program itt olvasható.

A konferencia helyszínén megtekinthető a Kolozsvári Magyar Napokon, a Helikon folyóirat szervezésében bemutatott Bálint Tibor 90. Az író Kolozsvárja – Kolozsvár írója című kiállítás.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!