A 90 éve született Bálint Tibor emlékére szerveznek nemzetközi konferenciát Kolozsváron

2022. december 14. – 08:37

frissítve

A 90 éve született Bálint Tibor emlékére szerveznek nemzetközi konferenciát Kolozsváron
Bálint Tibor – Fotó: Kántor László

Másolás

Vágólapra másolva

A Zokogó majom című regény szerzőjének életművéről szóló, két napos tudományos tanácskozás zajlik december 16-án és 17-én a Vallásszabadság Házában. A konferencián Bálint Tibor-emlékdíjat is átadnak.

A találkozót a Helikon folyóirat, a Bálint Tibor Baráti Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Bukaresti Egyetem szervezi. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az eredeti hangú kolozsvári magyar prózaíró műveinek értékeire, egyediségére, aktuális vonatkozásaira.

Bálint Tibor munkásságáról a kolozsvári kutatók mellett Bécsben, Budapesten, Bukarestben, Csíkszeredában, Nagyváradon, Szegeden, Varsóban dolgozó irodalmárok beszélnek, a szekcióelőadások mellett péntek este hattól Dávid Gyula, Szilágyi Júlia, Tompa Gábor és Vida Gábor részvételével kerekasztal-beszélgetés lesz, amelyet Demeter Zsuzsa irodalomtörténész, a Helikon folyóirat szerkesztője, a Bálint Tiborról szóló monográfia szerzője moderál. A teljes program itt olvasható.

A konferencia helyszínén megtekinthető a Kolozsvári Magyar Napokon, a Helikon folyóirat szervezésében bemutatott Bálint Tibor 90. Az író Kolozsvárja – Kolozsvár írója című kiállítás.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!