Elhunyt Angelo Badalamenti, a Twin Peaks zeneszerzője

2022. december 13. – 15:43

Elhunyt Angelo Badalamenti, a Twin Peaks zeneszerzője
Angelo Badalamenti – Fotó: Christophe Ketels / Compagnie GA / Belga / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap meghalt Angelo Badalamenti, David Lynch állandó munkatársa, aki többek között a Kék bársony, a Mulholland Drive és a Twin Peaks zenéjét szerezte, adta hírül kedden a Hollywood Reporter.

85 éves zeneszerző családja körében hunyt el Lincoln Park-beli otthonában, New Jersey államban.

Az olasz származású Badalamenti 1937-ben született Brooklynban. Klasszikus zenei képzést kapott, de miután a diákjainak szerzett karácsonyi musicalt bemutatta a televízió, több előadó felkérte dalszerzésre. Karrierje során műfajok egész sorában alkotott, többek között Nina Simone, Nancy Wilson, Shirley Bassey, Patti Austin, David Bowie, Paul McCartney, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, Mel Tillis vagy a Pet Shop Boys számára.

Bár számos filmrendezővel dolgozott, leginkább a Twin Peaks zenéje miatt közismert. David Lynch először a Kék bársony című filmhez kérte fel dalszerzésre, amit gyümölcsöző közös munka követett. A filmrendező szerint gyakran előfordult, hogy Badalamenti zenei ötleteiből született meg egy-egy jelenet vagy karakter, a zeneszerző pedig azt idézte fel korábbi interjújában, hogy rendszerint Lynch gondolatai alapján írt zenét, anélkül, hogy egy kockát is látott volna a készülő filmből.

A Twin Peaks főcímdalért 1990-ben Grammy-díjat kapott és három Emmy-díjra jelölték a sorozathoz írt zenéért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!