Az erdélyi művészet egyik legjelentősebb magángyűjteménye mutatkozik be Sepsiszentgyörgyön

2022. december 12. – 18:16

frissítve

Az erdélyi művészet egyik legjelentősebb magángyűjteménye mutatkozik be Sepsiszentgyörgyön
Erdély Miklós: Armageddon, é. n. [1980-81], kollázs, bitumen, ezüstfesték, karton, 62 x 86 cm – Fotó: Erdélyi Művészeti Központ / Kovács Ádám gyűjtemény

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Kovács Ádám budapesti vállalkozó négyszáznál is több műalkotásból álló gyűjteményéből válogat évzáró kiállításához a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK).

A magángyűjtemény az elmúlt 22 év során alakult ki, s mára megkerülhetetlen lett az erdélyi művészet kutatói számára, áll az EMŰK közleményében. Elsősorban az elmúlt száz év kolozsvári művészetéről nyújt összegzést, a tulajdonos fő érdeklődési körei a kolozsvári szürrealizmus az 1960-as–1980-as években, a kortárs kolozsvári festőiskola képviselői, a 20. század eleji avantgárd irányzatok és a magyarországi neoavantgárd.

Mindemellett az EMŰK mintegy 130 művet bemutató tárlatán megtekinthetőek lesznek a nagybányai iskola új festészeti nyelvezetet kereső tagjainak, továbbá az egyetemes művészet néhány klasszisának alkotásai is. Ugyanakkor a 20. század eleji magyar művészet olyan kiválóságaitól is szerepelnek majd munkák, mint Rippl-Rónai József, Czóbel Béla vagy Tihanyi Lajos, de a hatvanas–hetvenes évek magyarországi neoavantgárdjának olyan meghatározó személyiségeitől is, mint Tót Endre, Pauer Gyula, Szentjóby Tamás, Erdély Miklós, Hajas Tibor. Mellettük szerepel számos nemzetközileg elismert román művész, mint Tristan Tzara és Marcel Iancu, Victor Brauner, M. H. Maxy vagy Arthur Segal, a kortárs kolozsváriak közül pedig Adrian Ghenie, Nicolae Maniu, Cornel Brudașcu és Șerban Savu.

„Az évek alatt, ahogyan épült a gyűjtemény, úgy terjedt időben a kolozsvári szürrealistáktól visszafelé és előre, térben Erdély más tájaira és Erdélyen kívülre, de mindig Erdély maradt a középpontjában. (…) Sok alkotás az útja egyik állomásán lehet, hogy épp nálam van, s utána majd egyszer megint máshova kerül, de mindig az erdélyieké marad. És talán csak ez számít, minden más lepereg róluk, még a hozzájuk tartozó, néha regénybe illő történetek is elvesznek az azokat ismerő és az azokat emlegetőkkel együtt” – fogalmaz a gyűjtő a kiállításhoz tartozó album-igényű katalógus bevezetőjében.

Az Avantgárd és szürrealizmus – A Kovács Ádám gyűjtemény című kiállítást december 16-án, pénteken 18 órakor az Erdélyi Művészeti Központot vezető dr. Bordás Beáta művészettörténész, a kiállítás kurátora, valamint dr. Kovács Ádám nyitják meg. A tárlat 2023. február 25-ig látogatható, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 16 óra között.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!