A Cannes-ban díjazott, nem szokványos Sisi-film debütál a romániai mozikban

2022. november 24. – 14:18

A Cannes-ban díjazott, nem szokványos Sisi-film debütál a romániai mozikban
Fotó: Felix Vratny

Másolás

Vágólapra másolva

14 romániai városban vetítik december folyamán Marie Kreutzer Cannes-ban díjazott és Oscarra nevezett Sisi-filmjét, a Fűzőt (Corsage), közölte a film romániai forgalmazója, a Filmtett Egyesület.

Az osztrák-luxemburgi-német-francia koprodukcióban készült filmdráma Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné portréját rajzolja meg, nem szokványos – a népszerű, Romy Schneider-féle, 1955-ös verziótól kétségtelenül gyökeresen eltérő – eszközökkel és megvilágításban.

A játékfilm története 1877-ben játszódik, amikor a legendás szépségéért Európa-szerte bálványozott, 40 éves Sisi már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár korábban kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe addigra pusztán jelképessé vált. Egyre kétségbeesettebben küzd, hogy megőrizze a róla alkotott képet és fiatalos külsejét. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit.

A film bemutatója a Cannes-i Fesztivál Un certain regard versenyében volt, ahol a zsűri díjjal jutalmazta a címszerepet alakító Vicky Krieps rendkívüli színészi teljesítményét. A Fűző azóta számos nemzetközi díjat nyert, ezt a filmet nevezte idén Ausztria a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenybe, és az alkotás jelenleg három kategória jelöltjeként várja az Európai Filmdíjak decemberi átadóünnepségét.

A Fűző (Corsage / Corset) romániai vetítései:

  • Bukarest – november 29-én premier előtti vetítéssel debütál a film az Elvire Popesco moziban (további vetítések ugyanitt: https://eventbook.ro/film/bilete-corset?hall=cinema-elvire-popesco), majd december 2-ától rendszeresen vetíti a Román Parasztmúzeum mozija, a Happy Cinema, a Cineplexx Băneasa, a Cinema City Cotroceni
  • Kolozsvár – december 1-jén premier előtti vetítéssel debütál a film a Győzelem moziban, később ugyanitt és a Cinema City Iulius Mallban lehet megnézni rendszeres vetítésen, alkalmi vetítésen pedig a Művész moziban
  • Sepsiszentgyörgy – Művész mozi (Cinema Arta by Cityplex) – december 2-től rendszeres vetítések
  • Kézdivásárhely – Vigadó – december 7. (egyszeri vetítés)
  • Csíkszereda – Cinema Csíki Mozi – két vetítés: december 10-én 20 órától és december 17-én 17 órától
  • Nagyszeben – december 21-én egyszeri vetítés a Ion Besoiu Kulturális Központban
  • Marosvásárhely – Maros Megyei Múzeum – december 9-én, 19 órától (egyszeri vetítés)
  • Temesvár – Győzelem mozi – november 30. (premier előtti vetítés) és december 3. (egyszeri vetítés)
  • Konstanca – Constanta Park Cinema City – december 2-től rendszeres vetítések
  • Brassó – Cinema City – december 2-től rendszeres vetítések
  • Resicabánya, Karánsebes, Petrozsény – december 2-től rendszeres vetítések
  • Maroshévíz – Cinema Călimani Toplița – december 2-től rendszeres vetítések

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!