Koncertekkel, irodalmi rendezvényekkel és tematikus sétákkal tértek vissza a 7. Kolozsvári Zsidó Napok

2022. november 4. – 13:05

frissítve

Koncertekkel, irodalmi rendezvényekkel és tematikus sétákkal tértek vissza a 7. Kolozsvári Zsidó Napok
Megnyitó a felújított kolozsvári neológ zsinagógában – Fotó: Csoma Botond Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

November 3-6. között zajlik a hetedik Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata, melynek megnyitóján első alkalommal tekinthette meg a szélesebb közönség is a felújított kolozsvári neológ zsinagógát. Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség elnöke az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy az esemény egyben avatóünnepségnek is tekinthető.

A Kolozsvári Zsidó Napok a koronavírus-járvány miatt az utóbbi két évben elmaradt, idén ezt több koncerttel, történelmi sétával, irodalmi és gasztronómiai rendezvénnyel igyekeznek pótolni a szervezők.

A 7. Kolozsvári Zsidó Napok programja:

November 3-án csütörtökön zajlott az ünnepélyes megnyitó, ahol Rekvizitumok régi verseimből címmel Radnóti Miklós emlékezetét idézte fel Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész előadása.

November 4-én pénteken 16 órától Mit esztek otthon, Mannát? – könyvbemutató és beszélgetés lesz Rubin Eszter íróval, a Szépírók Társaságának tagjával a zsidó kulináriáról és irodalomról. A helyszín a Bulgakov Kávéház.

Ugyancsak pénteken, 20 órától hangverseny lesz a Belvárosi unitárius templomban.
Előadók: Fazakas Ádám Sándor orgonista, karnagy, a Gheorghe Dima Zeneakadémia harmadéves doktorandusz hallgatója – harmónium és Gergely Róbert, a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának tagja, a Sigismund Todutã Zenelíceum hegedűtanára.

November 5-én, szombaton délelőtt 11 órától történelmi séta lesz a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein, Sipos Dávid vezetésével. Találkozási pont a régi zsinagógánál a Párizs/Pap utca 7. előtt

Szombaton 15 órától Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész koncertezik: héber nyelvű istenes énekeket és majdnem feledésbe merült jiddis nyelvű kuplékat adnak elő a Bánffy-palota Tonitza-termében.

Ezen a napon 20 órától a Horea úti (Nagy utcai) zsinagógában ad koncertet Dr. Nógrádi Gergely főkántor és Klein Judit énekművész.

„A műsorban – az elmaradhatatlan jiddis és héber örökzöldek mellett – a táncdalfesztiválok, az operettek és a Broadway zsidó vonatkozású slágerei is elhangzanak majd, sőt, a Hegedűs a háztetőn és a West Side Story című musicalek dalai is megszólalnak. A koncert zenei vezetője a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével idén kitüntetett Teszter Nelli zongoraművész” – írják a szervezők.

A rendezvény zárónapján, vasárnap 16 órától irodalmi séta lesz a Házsongárdban Sipos Dávid és Laczkó Vass Róbert kalauzolásában. Találkozó a temető bejáratánál.

20 órától a Hamsa zenekar koncertjével zárják a rendezvényt, a Rhédey Kávéházban.

A Kolozsvári Zsidó Napokat a Kolozsvár Társaság és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezte a Határtalan Kultúra Program keretében.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!