Négy év kihagyás után ismét megszervezik a romániai kisebbségi színházak szemléjét

2022. október 31. – 13:29

Négy év kihagyás után ismét megszervezik a romániai kisebbségi színházak szemléjét
Az öreg hölgy látogatását adja elő Szatmárnémetiben a nagyváradi Szigligeti Színház társulata – Fotó: Szigligeti Színház

Másolás

Vágólapra másolva

Szatmárnémetiben tartják meg november 4. és 13. között az Interetnikai Színházi Fesztivált (IFESZT), amelyen 13 romániai magyar színtársulat, a nagyszebeni és a temesvári német társulatok, a bukaresti Állami Zsidó Színház és a Giuvlipen független roma színtársulat lép fel.

A kisebbségi színházi seregszemlét kétévente szervezi meg a szatmárnémeti Harag György Társulat mellett működő Proscenium Alapítvány az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. A koronavírus-járvány miatt a 2020-as kiadás elmaradt, legutóbb 2018-ban tartották meg az IFESZT-et, Székelyudvarhelyen. A 2022-es szemlét a kulturális minisztérium is támogatja, társszervezője a Magyar Színházi Szövetség, derül ki a szervezők közleményéből.

„Bár a fesztiválunk már nem lehet ugyanolyan gazdag kínálatot felvonultató seregszemle, mint a COVID előtt, hiszen több független társulat is megszűnt vagy megroppant a világjárvány hatásainak következtében, igyekszünk idén is a lehető legszínesebb fesztiválkínálattal fordulni a szatmári fesztiválközönség felé. Külön öröm, hogy 2016-hoz képest most mindkét német társalutat el tudta fogadni a meghívásunkat, így hosszú idő után, a szebeni mellett a temesvári német kollégáink is fellépnek az Északi Színház színpadán” – idézi a közlemény Bessenyei Gedő István fesztiváligazgatót, a Proscenium Alapítvány elnökét.

A színházi előadásokat kísérőrendezvények egészítik ki: minden nap szakmai beszélgetéseken elemzik ki a színházi szakma képviselői és a kritikusok az előző nap látottakat, több könyvbemutatót is szerveznek az IFESZT ideje alatt, a Red Hat Yardban tartott afterpartykon pedig színész DJ-k és színészzenekarok lépnek fel. A fesztivál ideje alatt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban zajlik az Országos Diákszínjátszó Fesztivál, melynek majdani győztes előadása ugyancsak bekerül az IFESZT programjába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!