Négy év kihagyás után ismét megszervezik a romániai kisebbségi színházak szemléjét

2022. október 31. – 13:29

Négy év kihagyás után ismét megszervezik a romániai kisebbségi színházak szemléjét
Az öreg hölgy látogatását adja elő Szatmárnémetiben a nagyváradi Szigligeti Színház társulata – Fotó: Szigligeti Színház

Másolás

Vágólapra másolva

Szatmárnémetiben tartják meg november 4. és 13. között az Interetnikai Színházi Fesztivált (IFESZT), amelyen 13 romániai magyar színtársulat, a nagyszebeni és a temesvári német társulatok, a bukaresti Állami Zsidó Színház és a Giuvlipen független roma színtársulat lép fel.

A kisebbségi színházi seregszemlét kétévente szervezi meg a szatmárnémeti Harag György Társulat mellett működő Proscenium Alapítvány az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. A koronavírus-járvány miatt a 2020-as kiadás elmaradt, legutóbb 2018-ban tartották meg az IFESZT-et, Székelyudvarhelyen. A 2022-es szemlét a kulturális minisztérium is támogatja, társszervezője a Magyar Színházi Szövetség, derül ki a szervezők közleményéből.

„Bár a fesztiválunk már nem lehet ugyanolyan gazdag kínálatot felvonultató seregszemle, mint a COVID előtt, hiszen több független társulat is megszűnt vagy megroppant a világjárvány hatásainak következtében, igyekszünk idén is a lehető legszínesebb fesztiválkínálattal fordulni a szatmári fesztiválközönség felé. Külön öröm, hogy 2016-hoz képest most mindkét német társalutat el tudta fogadni a meghívásunkat, így hosszú idő után, a szebeni mellett a temesvári német kollégáink is fellépnek az Északi Színház színpadán” – idézi a közlemény Bessenyei Gedő István fesztiváligazgatót, a Proscenium Alapítvány elnökét.

A színházi előadásokat kísérőrendezvények egészítik ki: minden nap szakmai beszélgetéseken elemzik ki a színházi szakma képviselői és a kritikusok az előző nap látottakat, több könyvbemutatót is szerveznek az IFESZT ideje alatt, a Red Hat Yardban tartott afterpartykon pedig színész DJ-k és színészzenekarok lépnek fel. A fesztivál ideje alatt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban zajlik az Országos Diákszínjátszó Fesztivál, melynek majdani győztes előadása ugyancsak bekerül az IFESZT programjába.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!