Elhunyt Tompa Klára marosvásárhelyi színésznő

2022. október 26. – 11:57

frissítve

Elhunyt Tompa Klára marosvásárhelyi színésznő
Tompa Klára az Alkésztisz című előadás próbáján – Fotó: Rab Zoltán/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Másolás

Vágólapra másolva

Elhunyt Tompa Klára, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja. A színésznő 48 éves volt. Mint ismert, súlyos betegséggel küzdött, korábban a gyógykezelésére jótékonysági gyűjtést is szerveztek.

Tompa Klára Marosvásárhelyen született 1973-ban. A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem Szentgyörgyi István Tagozatának színész szakán szerzett diplomát 1998-ban, azóta a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, miközben oktatóként is dolgozott egykori egyetemén.

Többször díjazták a Határon Túli Színházak Fesztiválján, Kisvárdán: 2000-ben a Fiatal tehetségnek járó különdíjat kapta meg A tavasz ébredése című előadásban nyújtott alakításáért, 2003-ban a Kisvárdai Várszínház különdíjával tüntették ki a Grófné szerepéért a Két nő közt című előadásban, 2004-ben övé lett a legjobb női alakítás díja a Boldogtalanok című előadásban Róza szerepéért.

2001-ben az Anca Bradu rendezte A tavasz ébredése című előadás a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat kapta meg. A Két nő közt című előadást Muskátli-díjjal jutalmazták 2003-ban a kiemelkedő együttes játékért a Kisebbségi Színházak Kollokviumán, Gyergyószentmiklóson.

Tompa Klára játékfilmekben is szerepet vállalt, játszott a Fény hull arcodra című filmadaptációban (r. Gulyás Gyula, 2002), a Vadlány – Boszorkánykörben (r. Zsigmond Dezső, 2009), illetve a Visszatérésben (r. Elek Judit, 2009).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!