Elhunyt Tompa Klára marosvásárhelyi színésznő

2022. október 26. – 11:57

frissítve

Elhunyt Tompa Klára marosvásárhelyi színésznő
Tompa Klára az Alkésztisz című előadás próbáján – Fotó: Rab Zoltán/Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Másolás

Vágólapra másolva

Elhunyt Tompa Klára, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja. A színésznő 48 éves volt. Mint ismert, súlyos betegséggel küzdött, korábban a gyógykezelésére jótékonysági gyűjtést is szerveztek.

Tompa Klára Marosvásárhelyen született 1973-ban. A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem Szentgyörgyi István Tagozatának színész szakán szerzett diplomát 1998-ban, azóta a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, miközben oktatóként is dolgozott egykori egyetemén.

Többször díjazták a Határon Túli Színházak Fesztiválján, Kisvárdán: 2000-ben a Fiatal tehetségnek járó különdíjat kapta meg A tavasz ébredése című előadásban nyújtott alakításáért, 2003-ban a Kisvárdai Várszínház különdíjával tüntették ki a Grófné szerepéért a Két nő közt című előadásban, 2004-ben övé lett a legjobb női alakítás díja a Boldogtalanok című előadásban Róza szerepéért.

2001-ben az Anca Bradu rendezte A tavasz ébredése című előadás a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat kapta meg. A Két nő közt című előadást Muskátli-díjjal jutalmazták 2003-ban a kiemelkedő együttes játékért a Kisebbségi Színházak Kollokviumán, Gyergyószentmiklóson.

Tompa Klára játékfilmekben is szerepet vállalt, játszott a Fény hull arcodra című filmadaptációban (r. Gulyás Gyula, 2002), a Vadlány – Boszorkánykörben (r. Zsigmond Dezső, 2009), illetve a Visszatérésben (r. Elek Judit, 2009).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!