Az Arany Pálma-díj 2022-es nyertesét és más fesztiválsikereket is vetítenek Kolozsváron

2022. október 17. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat filmet mutat be az október 21. és 23. között megszervezett 6. Les Films de Cannes à Cluj-Napoca fesztivál, amelynek a Győzelem mozi mellett most először a Művész mozi is helyszíne, közölték a szervezők.

Triangle of Sandness (r. Ruben Östlund) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala
Triangle of Sandness (r. Ruben Östlund) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala

A fesztivál célja évről évre elhozni a romániai városokba, köztük Kolozsvárra is, a cannes-i filmfesztiválon és más fontos fórumokon bemutatott legjobb alkotásokat.Vetítik Ruben Östlund svéd rendező a 2022-ben Arany Pálmát nyert A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) című, hatalmi harcról szóló szatíráját, amelyben felborul a társadalmi hierarhia, amikor egy gazdag turistákat szállító luxushajó hajótörést szenved egy lakatlan sziget közelében, az utasoknak pedig a túlélésért kell küzdeniük.

A szintén svéd, de egyiptomi felmenőkkel rendelkező Tarik Saleh Cannes-ban a legjobb forgatókönyvért díjazott Fiú a mennyből (Boy from Heaven) című filmjét is műsorra tűzik. A sötét thriller Kairóban, a rangos Al-Azhar Egyetemen játszódik, ahová ösztöndíjjal felvesznek egy szegény családból származó fiút, akit beszippant az egyiptomi vallási és politikai elit hatalmi harca. „Senki nem lépett még be kamerával az Al-Azhar Egyetemre, egy egyiptomi filmes börtönbe kerülne, ha ezt megtenné” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a rendező.

Metronom (r. Radu Belc) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala
Metronom (r. Radu Belc) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala

Az Un Certain Regard szekció rendezői díját 2022-ben Alexandru Belc román rendező kapta a Metronom című debütfilmjéért, ez is szerepel a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca programján. A történet 1972-ben játszódik, a főszereplő egy középiskolás pár, akik rendszeresen küldenek leveleket a Szabad Európa Rádió Metronom című műsorának. A fiú családja nemsokára lehetőséget kap a disszidáláshoz, így tudják, hogy el kell válniuk, de arra nem számítanak, hogy az utolsó együtt töltött napok egész életükre hatással lesznek.

A fesztiválnak köszönhetően ismét látható lesz mozivásznon Koloszváron Cristian Mungiu nagyrészt Torockón forgatott, a „ditrói pékek” esetéből kiinduló R.M.N. című filmje. Főszereplője Matthias, aki Németországban dolgozik, innen tér haza szülőfalujába, ahol a fia, titkos szerelme és idős, magányos apja él. A magánéleti szálak összefonódnak a község felszínre törő félelmeivel és konfliktusaival, amikor a helyi üzembe új, Sri Lanka-i pékeket vesznek fel. A filmet Cannes után több nemzetközi fesztiválon vetítették, például Torontóban, San Sebastianban, New Yorkban és több mint 50 országban forgalmazzák.

A cannes-i Rendezők Kéthetén mutatkozott be Mia Hansen-Løve Egy szép reggelen (Un beau matin) című filmje, amelyben Lea Seydoux a lányát egyedül nevelő anyát alakít, akinek meg kell bírkóznia beteg apja leépülésével is, miközben szerelmi viszonyt kezd stabil kapcsolatban élő régi barátjával.

A kolozsvári programban szerepel a Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilm is, amely a Sundance fesztivál nemzetközi dokumentumfilmes szekciójának nagydíját nyerte el. Jonas Poher Rasmussen filmrendező egy olyan Dániában élő afgán menekültről készített filmet, aki először meséli el menekülésének traumákkal teli történetét.

A műsorban szereplő filmekről a www.filmedefestival.ro oldalon található bővebb információ, ugyanitt található meg a program is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!