Az Arany Pálma-díj 2022-es nyertesét és más fesztiválsikereket is vetítenek Kolozsváron

2022. október 17. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat filmet mutat be az október 21. és 23. között megszervezett 6. Les Films de Cannes à Cluj-Napoca fesztivál, amelynek a Győzelem mozi mellett most először a Művész mozi is helyszíne, közölték a szervezők.

Triangle of Sandness (r. Ruben Östlund) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala
Triangle of Sandness (r. Ruben Östlund) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala

A fesztivál célja évről évre elhozni a romániai városokba, köztük Kolozsvárra is, a cannes-i filmfesztiválon és más fontos fórumokon bemutatott legjobb alkotásokat.Vetítik Ruben Östlund svéd rendező a 2022-ben Arany Pálmát nyert A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) című, hatalmi harcról szóló szatíráját, amelyben felborul a társadalmi hierarhia, amikor egy gazdag turistákat szállító luxushajó hajótörést szenved egy lakatlan sziget közelében, az utasoknak pedig a túlélésért kell küzdeniük.

A szintén svéd, de egyiptomi felmenőkkel rendelkező Tarik Saleh Cannes-ban a legjobb forgatókönyvért díjazott Fiú a mennyből (Boy from Heaven) című filmjét is műsorra tűzik. A sötét thriller Kairóban, a rangos Al-Azhar Egyetemen játszódik, ahová ösztöndíjjal felvesznek egy szegény családból származó fiút, akit beszippant az egyiptomi vallási és politikai elit hatalmi harca. „Senki nem lépett még be kamerával az Al-Azhar Egyetemre, egy egyiptomi filmes börtönbe kerülne, ha ezt megtenné” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a rendező.

Metronom (r. Radu Belc) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala
Metronom (r. Radu Belc) – Forrás: a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca Facebook-oldala

Az Un Certain Regard szekció rendezői díját 2022-ben Alexandru Belc román rendező kapta a Metronom című debütfilmjéért, ez is szerepel a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca programján. A történet 1972-ben játszódik, a főszereplő egy középiskolás pár, akik rendszeresen küldenek leveleket a Szabad Európa Rádió Metronom című műsorának. A fiú családja nemsokára lehetőséget kap a disszidáláshoz, így tudják, hogy el kell válniuk, de arra nem számítanak, hogy az utolsó együtt töltött napok egész életükre hatással lesznek.

A fesztiválnak köszönhetően ismét látható lesz mozivásznon Koloszváron Cristian Mungiu nagyrészt Torockón forgatott, a „ditrói pékek” esetéből kiinduló R.M.N. című filmje. Főszereplője Matthias, aki Németországban dolgozik, innen tér haza szülőfalujába, ahol a fia, titkos szerelme és idős, magányos apja él. A magánéleti szálak összefonódnak a község felszínre törő félelmeivel és konfliktusaival, amikor a helyi üzembe új, Sri Lanka-i pékeket vesznek fel. A filmet Cannes után több nemzetközi fesztiválon vetítették, például Torontóban, San Sebastianban, New Yorkban és több mint 50 országban forgalmazzák.

A cannes-i Rendezők Kéthetén mutatkozott be Mia Hansen-Løve Egy szép reggelen (Un beau matin) című filmje, amelyben Lea Seydoux a lányát egyedül nevelő anyát alakít, akinek meg kell bírkóznia beteg apja leépülésével is, miközben szerelmi viszonyt kezd stabil kapcsolatban élő régi barátjával.

A kolozsvári programban szerepel a Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilm is, amely a Sundance fesztivál nemzetközi dokumentumfilmes szekciójának nagydíját nyerte el. Jonas Poher Rasmussen filmrendező egy olyan Dániában élő afgán menekültről készített filmet, aki először meséli el menekülésének traumákkal teli történetét.

A műsorban szereplő filmekről a www.filmedefestival.ro oldalon található bővebb információ, ugyanitt található meg a program is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!