Elhunyt Mariana Nicolesco világhírű operaénekes

2022. október 15. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Életének 74. évében elhunyt Mariana Nicolesco operaénekes, aki pályafutása során számos híres dalszínházban fellépett – adta hírül pénteken a román közszolgálati televízió. Az MTI szerint Nicolesco Bukarest egyik kórházában hunyt el, ahol több hete kezelték.

Nicolesco 1948-ban született a dél-romániai Giurgiu megyei Gaujani településen. Brassóban végezte el a zeneiskolát, ahol hegedülni, majd a kolozsvári konzervatóriumban énekelni tanult. Énektudását a római Santa Cecilia konzervatóriumban tökéletesítette, ahova ösztöndíjjal nyert felvételt.

Pályafutása során fellépett a világ legfontosabb operaházaiban, egyebek mellett a New York-i Metropolitanben, a milanói Scalában és a Bajor Állami Operaházban. Pályafutásának csúcsát az 1980-as években érte el. Az operaénekestől Facebook-bejegyzésében a Kolozsvári Román Opera is búcsúzott, emlékeztettek, hogy Mariana Nicolesco volt a milánói Scala történetében a legtöbb ősbemutatón szereplő szoprán, az első vatikáni karácsonyi koncerten elénekelt román kolindáit pedig világszerte egymilliárd ember csodálta meg.

A rendszerváltás után hazatért Romániába, ahol Brăilán megalapította a Hariclea Darclée Nemzetközi Énekversenyt, amellyel számos fiatal énekes pályáját indította el.

A hangját megőrizte több lemezfelvétel, ezeken olyan rangos partnerekkel énekelt, mint Plácido Domingo, Kiri Te Kanawa, Leo Nucci, Leontyne Price vagy Alfredo Kraus. Egyebek mellett 1992-ben fellépett az első vatikáni karácsonyi koncerten, amit akkor egymilliárd ember követett a televíziók közvetítésein keresztül.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!