Elhunyt Mariana Nicolesco világhírű operaénekes

2022. október 15. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Életének 74. évében elhunyt Mariana Nicolesco operaénekes, aki pályafutása során számos híres dalszínházban fellépett – adta hírül pénteken a román közszolgálati televízió. Az MTI szerint Nicolesco Bukarest egyik kórházában hunyt el, ahol több hete kezelték.

Nicolesco 1948-ban született a dél-romániai Giurgiu megyei Gaujani településen. Brassóban végezte el a zeneiskolát, ahol hegedülni, majd a kolozsvári konzervatóriumban énekelni tanult. Énektudását a római Santa Cecilia konzervatóriumban tökéletesítette, ahova ösztöndíjjal nyert felvételt.

Pályafutása során fellépett a világ legfontosabb operaházaiban, egyebek mellett a New York-i Metropolitanben, a milanói Scalában és a Bajor Állami Operaházban. Pályafutásának csúcsát az 1980-as években érte el. Az operaénekestől Facebook-bejegyzésében a Kolozsvári Román Opera is búcsúzott, emlékeztettek, hogy Mariana Nicolesco volt a milánói Scala történetében a legtöbb ősbemutatón szereplő szoprán, az első vatikáni karácsonyi koncerten elénekelt román kolindáit pedig világszerte egymilliárd ember csodálta meg.

A rendszerváltás után hazatért Romániába, ahol Brăilán megalapította a Hariclea Darclée Nemzetközi Énekversenyt, amellyel számos fiatal énekes pályáját indította el.

A hangját megőrizte több lemezfelvétel, ezeken olyan rangos partnerekkel énekelt, mint Plácido Domingo, Kiri Te Kanawa, Leo Nucci, Leontyne Price vagy Alfredo Kraus. Egyebek mellett 1992-ben fellépett az első vatikáni karácsonyi koncerten, amit akkor egymilliárd ember követett a televíziók közvetítésein keresztül.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!