Drakula is része lesz a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa programnak

2022. október 14. – 13:08

Drakula is része lesz a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa programnak
Forrás: képernyőmentés az 1931-es Drakula című filmből

Másolás

Vágólapra másolva

140 éve, 1882. október 20-án született a Temes megyei Lugoson Blaskó Béla Ferenc Dezső,azaz aDrakula-szerepéről híres Lugosi Béla. Coriolan Gârboni, a Temesvári Akadémiai Kulturális Alapítvány (FACT) elnöke horrorfilm-fesztivált szervezne a tiszteletére.

Gârboni a kerek évforduló alkalmából közölt cikket a hollywoodi filmcsillag életútjáról az Opinia Timișoarei portálon. Mint írta, ez az első lépés a színész emlékének felidézésében, amit a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa program részeként 2023-ban ünnepélyes keretek között is megvalósítanának, filmjeinek levetítésével, talán egy horrorfilm-fesztivál formájában.

„A Drakula-mítoszhoz jelentős gazdasági érdekek fűződnek. Erdély ennek a mítosznak köszönhetően ismert, Lugos pedig Bélának köszönhetően. Bevallom, nem vagyok Béla nagy rajongója. De elismerem, hogy ez a mítosz felhasználható arra, hogy földrajzi régiónkat ismertebbé tegyük. Talán 2023-ban rendezhetnénk egy horrorfilm-fesztivált Lugosi Béla tiszteletére” – fogalmazott a FACT elnöke. Gârboni hozzátette, hogy az alapítvány célja előtérbe állítani azokat a különböző nemzetiségű hírességeket, akik világszerte ismertté tették Bánságot.

Lugosi Béla először Szabadkán lépett színpadra, majd Temesváron, Szegeden is játszott, mielőtt Budapest nagy színházaiban aratott volna sikereket. A magyar fővárosban kapott először filmszerepet, ezt a tapasztalatát kamatoztatta 1919-től Németországban, majd 1921 után az Amerikai Egyesült Államokban.

Drakula gróf szerepére először Bram Stoker regényének színpadi adaptációjában kérték fel, amelyet a Broadwayen mutattak be. A sikeres előadásból film is készült, Lugosi Béla pedig ezentúl egyet jelentett a vámpírral, karrierje hátralévő részében kizárólag horrorfilmekre kérték fel. 1956. augusztus 16-án hunyt el szívinfarktusban, legendássá vált Drakula-jelmezében temették el. Szülővárosában, Lugoson, ahol 12 éves koráig élt, mozi viseli a nevét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!