25 éves a Tranzit Ház, Kolozsvár egyik legrégebbi független kulturális intézménye

2022. október 14. – 09:23

25 éves a Tranzit Ház, Kolozsvár egyik legrégebbi független kulturális intézménye
A Tranzit Ház a Szamos-parton – Fotó: Lorand Maxim/a Tranzit Ház Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Októbertől decemberig terjedő eseménysorozattal ünnepli 25 éves fennállását a kolozsvári Tranzit Ház összművészeti kulturális központ.

A Tranzit Házat 1997-ben hozták létre kolozsvári értelmiségiek és művészek a volt Poale Tzedek zsinagóga épületében. Az elmúlt 25 évben a kulturális központot működtető Tranzit Alapítványnak sikerült részlegesen felújítania az épületet, valamint változatos, minden művészeti ágat magába foglaló állandó programkínálatot biztosítania a többnyelvűség, a kulturális másság tiszteletben tartása, valamint a szociális érzékenység értékei mentén, emlékeztet a szervezők közleménye.

A Tranzit Napok – 25 év eseménysorozatot az ősz folyamán a zenéből kölcsönzött fogalommal operálva, klaszterekve bontva szervezik meg. „Minden egyes klaszterben arra törekszünk, hogy egy sokszínű és változatos, koncertekből, kerekasztal beszélgetésekből, performatív eseményekből, tánc- és színházi előadásokból, kiállításokból álló programot állítsunk össze a kolozsvári közönség számára” – fogalmaztak a szervezők. Az első klaszter szombattól hétfőig, október 15-től 17-ig tart.

Szombaton 17 órától nyílik meg Könczei Csilla és Miklós Szilárd interaktív audiovizuális installációja Válogatás a Tranzit Ház archívumából címmel, este héttől pedig Szemző Tibor mozikoncertje következik.

Vasárnap 14 órakor az amerikai Fulbrighter ösztöndíjas Zoë Aqua a Tranzit Házban mutatja be első, eredeti kompozíciókból álló szólóalbumát, amelyet kelet-európai zenészekkel rögzített. A hegedűművész, zenepedagógus és zeneszerző az erdélyi népzenepedagógiát és a zenei néphagyományok generációról generációra történő átörökítésének módját Kolozsváron. 17 órától a Kolozsvári Zsidó Hitközség klezmer zenekara, a Mazel Tov lép fel.

Hétfőn este héttől Miki Braniște Kreativitás-árucikk. Kolozsvár független kulturális szcénája egy résztvevő belső nézőpontjából, 2009-2019 című könyvét mutatják be, majd Oana Mateescu antropológus, egyetemi adjunktus moderálásával vita következik, amelyen Miruna Runcan, színházi kritikus, Eugen Pănescu, építész és várostervező, Lala Panait, közösségi facilitátor és városi antropológus, Cornel Ban közgazdász egyetemi docens és Lorand Maxim, rendező, a Tranzit Alapítvány igazgatója vesz részt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!