Egy hét múlva indul a 22. Filmtettfeszt

2022. szeptember 28. – 12:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október 5. és 9. között, illetve az október 15–16-ra eső hétvégén zajlik majd a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, az idei kiadás mintegy 19 településre jut el és összesen 26 helyszínen szerveznek vetítéseket – közölte szerdán a Filmtett Egyesület.

„Idén végre a hagyományos módon, mozikban és művelődési házakban, könyvtárakban vagy iskolákban Nagyváradtól Kovásznáig, Nagybányától Szebenig, Temesvártól Csíkszeredáig vetítünk. Az események központja Kolozsvár” – írják a szervezők.

A közlemény szerint az idei seregszemlén 10 új nagyjátékfilmmel, 4 klasszikus remekművel, 3 egészestés dokumentumfilmmel, több válogatott rövidfilmmel készülnek, a Filmgalopp versenyszekcióba pedig 10 erdélyi versenyfilm került be.

A programmal kapcsolatban megemlítik: idén is a szokásokhoz híven az elmúlt egy-két év kiemelkedő magyar nagyjátékfilmjeiből állították össze a műsor gerincét, Erdély több településén fogják vetíteni a Szelíd című, sokszorosan díjazott filmdrámát, A legjobb dolgokon bőgni kell és a Kilakoltatás című vígjátékot, A játszma című csavaros besúgótörténetet, a Szarajevóban debütált Hat hét és a Karlovy Variban bemutatott Külön falka című filmeket, a Toxikomát, a Magyar passió című drámát, de Pálfi György legújabb függetlenfilmje, a posztapokaliptikus Mindörökké sem marad ki.

A gyerekeknek az El a kezekkel a papámtól! című, a klasszikus ifjúsági film műfajába illeszkedő vígjátékot, valamint A kuflik és az Akármi című animációs filmet is vetítik; ezekhez Kolozsváron az NFI Filmarchívum interaktív műhelye és a
Tóth Viktor által szaxofonnal kísért Magyar népmesék társulnak.

A Filmtettfeszt alkalmából Kolozsvárra érkezik Halász Judit, aki október 7-én ünnepli 80. születésnapját, rajta kívül a Pókfoci rendezője, Rózsa János, és Gazdag
Gyula (A sípoló macskakő) is jön a fesztiválra.

Mesterkurzusokat is tartanak a Kolozsvárra látogató szakemberek, nem csak filmszakos diákok számára. Gazdag Gyula mellett Csupó Gábor, a Simpson család és a Fecsegő tipegők Amerikában élő producere is előadást tart, utóbbiról portrékötet is megjelent az elmúlt hetekben, ennek az erdélyi debütálása szintén Kolozsváron lesz.

A legendás kolozsvári némafilmproducer és rendező, Janovics Jenő életét és munkásságát összefoglaló, frissen megjelent tanulmánykötetet is bemutatják a Filmtettfeszt alatt. A Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig című könyv bemutatója a Janovics Jenő 150 Emlékkonferencián lesz, amelyet a Babes Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete szervez, társszervező a Filmtett Egyesület.

A Filmgalopp versenyszekcióba bekerült legjobb tíz fiatal erdélyi filmesek alkotásait zsűri értékeli majd, ezzel párhuzamosan online közönségszavazást is indítanak október 5. és 7. éjfél között.

A Filmtettfeszt teljes műsora elérhető a fesztivál honlapján, a filmtettfeszt.ro oldalon. Minden filmet román nyelvű felirattal vetítenek, a műhelymunkák magyar nyelven zajlanak majd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!