A varsói filmfesztiválon versenyez a kolozsvári Lakatos Róbert társadalmi szatírája

2022. szeptember 23. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál Free Spirit versenyszekciójában mutatják be Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című, magyar-román koprodukcióban készült dokumentumfilmjét, közölte pénteken a Nemzeti Filmintézet.

A Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilm egy társadalmi szatíra, ami kutya-problémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – beszél az erdélyi magyar identitásról és izgalmas társadalmi kérdésekről, írják.

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyekről már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő világának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém” – idézi a Nemzeti Filmintézet közleménye Lakatos Róbertet.

A film magyar-román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A Ki kutyája vagyok én? producere a BIDF dokumentumfilm fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon. Az alkotás ősszel a romániai és a magyarországi mozikban is bemutatkozik.

Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert. A kolozsvári rendező a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A varsói filmfesztivál Discovery című válogatásában látható lesz egy másik magyar produkció is, Szakonyi Noémi Veronika mozifilmje, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét, amely nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

A 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivált október 14. és 23. között szervezik meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!