Több mint ezer éves kézirattöredéket is őrző, rendkívül jó állapotú humanista könyvtárat tártak fel Medgyesen

2022. szeptember 19. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ezer éves dokumentumot is tartalmaz a medgyesi Szent Margit evangélikus templom padlásán őrzött könyv- és iratgyűjtemény, amelyet a Babeş-Bolyai Tudományegyetem munkatársaiból és hallgatóiból álló csapat kezdett kutatni. Az archívum feltárását a gyulafehérvári Batthyáneum Facebook-oldalán Indiana Joneshoz méltó felfedezésnek nevezte.

A kutatócsapatot vezető Adinel Dincă történész az Agerpresnek elmondta, hogy nem érte őket teljesen váratlanul a felfedezés, a 19. századi szövegekben ugyanis volt utalás a templom tornyában őrzött könyvgyűjteményre, de arra nem számítottak, hogy 50 kötetnél több kerülhet elő. Ehhez képest több mint 150 nyomtatványt és további iratokat is felfedeztek.

A medgyesi parókia és a mellette működő egykori iskola könyvtára többnyire latin nyelvű szövegeket tartalmaz, amelyek tartalmukban is az iskolai, illetve a teológiai oktatáshoz használt írások. Adinel Dincă szerint tudományos igényességgel összeállított, humanista könyvgyűjteményről van szó. „Fontos ugyanakkor, hogy a könyvtárat ott találták meg, ahová néhány száz éve került, nem mozgatták” – emelte ki a történész.

A Batthyáneum posztja szerint a templomtoronyban 139 1470 és 1600 közötti nyomtatott könyv, két, a 16. század első évtizedeiből származó kéziratos kötet, mintegy 60 14. és 16. század közötti eredeti okirat, néhány 17. századi eredeti és másolt okirat lapult, de megtalálták itt a medgyesi parókia körülbelül tíz, 17-18. századi regiszterét is, amelyek középkori kézirattöredékeket is tartalmaznak, eddig 9-10., 12., 13. és 14-16. századi misekönyv-részeket azonosítottak.

Mivel zárt térben őrizték őket, a könyvek és iratok állapota jó, bár néhány darab helyreállításra szorul, mondta el Adinel Dincă.

A könyv- és iratgyűjteményt két éves, a tervek szerint 2023-ban záruló kutatási projekt keretében dolgozzák fel, amelynek címe Az írás és az olvasás kultúrája Medgyesen a 14. és a 16. század között. Egy parókia és erdélyi iskola könyvtárának megőrzése, tudományos elemzése és virtuális rekonstrukciója. A kutatást Németország kultúráért és művészetért felelős minisztériuma is támogatja.

Frissítés: a szakma eddig is tudott a könyvgyűjteményről, de az iskola államosítása óta nem foglalkoztak vele

Bándi András, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház levéltárosa szerint a volt evangélikus gimnázium könyvtárának létezése a szakma előtt eddig is ismert volt, a tartalmáról pedig katalógusok is készültek a 19. században. Mint a Transtelexnek elmondta, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kutatása fontos lépés a könyvtár történetében, de csak annak egy részét érinti, Adinel Dincă csapata ugyanis csak a 14-16. századi részt dolgozza fel. Bándi András hangsúlyozta, fontos lenne a teljes állomány katalogizálása és rendezése, amihez nagyobb ívű projekt és több kutató összefogása lenne szükséges.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Erdély egykori szász evangélikus gimnáziumi könyvtárainak gyűjteményei közül a medgyesi azzal emelkedik ki Bándi András szerint, hogy 1948-ban nem államosították, így nem keveredett össze más gyűjteménnyel. A levéltáros valószínűsíti, hogy a gimnázium könyvtárát sikerült még azelőtt átszállítani a templomba, mielőtt államosíthatták volna. Hasonlóképpen menekült meg az államosítástól a szebeni gimnázium levéltára is, amelyet 1948-ban a sekrestyébe menekítettek, idézte fel a levéltáros.

Bándi András elmondta, hogy a medgyesi egykori evangélikus könyvtár későbbi, 17-18. századi része a templomtoronyban maradt, itt azonban rendezett körülmények között őrzik. Előrelépés az is, hogy a könyveket lejjebb hozták, mert korábban a legfelső szinten álló legértékesebb, legrégebbi iratokat a toronyban lakó galambok veszélyeztették.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!