Premier a Fehér megyei szórvány egyik településén: közösségi házat avattak, magyar napot ünnepeltek Bethlenszentmiklóson

2022. szeptember 18. – 12:47

frissítve

Premier a Fehér megyei szórvány egyik településén: közösségi házat avattak, magyar napot ünnepeltek Bethlenszentmiklóson
Zákonyi Botond, Magyarország romániai nagykövete és Kovács István unitárius püspök felavatja a közösségi házat – Fotó: Mariș Cristian Daniel

Másolás

Vágólapra másolva

Első alkalommal ünnepeltek magyar napot a Fehér megyei szórvány egyik településén, Bethlenszentmiklóson. A szombati, szeptember 17-i eseménynek a Jövőnk a Szórványban Egyesület volt a főszervezője. Bodoczi Annamária főszervező elmondta, a Küküllő-mentén magyar szigetnek számító településen a Bethlenszentmiklósi Magyar Napnak az volt a célja, hogy ráirányítsa a helyiek figyelmét a magyar kulturális örökségre, a nemzeti identitás alapját jelentő magyar nyelvre, egy olyan közösségben, ahol a vallási és nemzeti ünnepeken kívül kevés magyar jellegű élményben lehet részük az embereknek.

A rendezvény kiemelt eseménye a helyi Magyar Közösségi Ház avatása volt, amelyen jelen volt Zákonyi Botond, Magyarország romániai nagykövete, valamint Kovács István unitárius püspök.

A közösségi tér közvetlenül a felavatása után rendeltetésének megfelelően kezdett működni, hiszen a Bethlenszentmiklósi Magyar Nap keretében a Bukaresti Liszt Intézet jóvoltából kiállítás nyílt Köepeczy Sebestyén József heraldikus munkáiból, valamint magyar filmvetítésekre került sor. A Kolozsvári Magyar Opera operettrészleteket játszott, majd a helyi kultúrház színpadán a Maros megyei Bekecs néptáncegyüttes lépett fel.

Bodoczi Annamária kiemelte: a magyar ünnep megszervezését példás összefogás előzte meg a faluban, a munkába bekapcsolódott az unitárius és a református egyház is, de nagy szerepet vállalt a falu névadójának emlékét ápoló Bethlen Miklós Egyesület is. „Az idei Bethlenszentmiklósi Magyar Nap fogadtatása arra bátorít bennünket, hogy jövőre több napos, gazdagabb programot tervezzünk közösségünk érdekében” – fogalmazott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!