Premier a Fehér megyei szórvány egyik településén: közösségi házat avattak, magyar napot ünnepeltek Bethlenszentmiklóson

2022. szeptember 18. – 12:47

frissítve

Premier a Fehér megyei szórvány egyik településén: közösségi házat avattak, magyar napot ünnepeltek Bethlenszentmiklóson
Zákonyi Botond, Magyarország romániai nagykövete és Kovács István unitárius püspök felavatja a közösségi házat – Fotó: Mariș Cristian Daniel

Másolás

Vágólapra másolva

Első alkalommal ünnepeltek magyar napot a Fehér megyei szórvány egyik településén, Bethlenszentmiklóson. A szombati, szeptember 17-i eseménynek a Jövőnk a Szórványban Egyesület volt a főszervezője. Bodoczi Annamária főszervező elmondta, a Küküllő-mentén magyar szigetnek számító településen a Bethlenszentmiklósi Magyar Napnak az volt a célja, hogy ráirányítsa a helyiek figyelmét a magyar kulturális örökségre, a nemzeti identitás alapját jelentő magyar nyelvre, egy olyan közösségben, ahol a vallási és nemzeti ünnepeken kívül kevés magyar jellegű élményben lehet részük az embereknek.

A rendezvény kiemelt eseménye a helyi Magyar Közösségi Ház avatása volt, amelyen jelen volt Zákonyi Botond, Magyarország romániai nagykövete, valamint Kovács István unitárius püspök.

A közösségi tér közvetlenül a felavatása után rendeltetésének megfelelően kezdett működni, hiszen a Bethlenszentmiklósi Magyar Nap keretében a Bukaresti Liszt Intézet jóvoltából kiállítás nyílt Köepeczy Sebestyén József heraldikus munkáiból, valamint magyar filmvetítésekre került sor. A Kolozsvári Magyar Opera operettrészleteket játszott, majd a helyi kultúrház színpadán a Maros megyei Bekecs néptáncegyüttes lépett fel.

Bodoczi Annamária kiemelte: a magyar ünnep megszervezését példás összefogás előzte meg a faluban, a munkába bekapcsolódott az unitárius és a református egyház is, de nagy szerepet vállalt a falu névadójának emlékét ápoló Bethlen Miklós Egyesület is. „Az idei Bethlenszentmiklósi Magyar Nap fogadtatása arra bátorít bennünket, hogy jövőre több napos, gazdagabb programot tervezzünk közösségünk érdekében” – fogalmazott.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!