Ulrich Seidl Romániában forgatott filmet a pedofíliáról, most a helyi gyermekek kihasználásával vádolják

2022. szeptember 6. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos vádakat fogalmaztak meg Ulrich Seidl osztrák rendező ellen a Der Spiegel folyóirat újságírói, akik gyermekek kihasználásával gyanúsítják. A botrány a nagyrészt a Szatmár megyei Lajosmajor faluban forgatott Spárta című filmje kapcsán robbant ki, amelyben a rendező a pedofília témáját dolgozza fel. Az újságírók következtetése szerint Seidl nem tájékoztatta a filmben szereplő kiskorúakat és szüleiket arról, hogy miről is forgatnak tulajdonképpen, ráadásul erőszakos és meztelenkedős jeleneteknek tette ki őket, előzetes felkészítés és tájékoztatás nélkül – számolt be a történtekről a Filmtett filmes oldal.

Delia Marinescu, a Der Spiegel oknyomozó újságírói csapatának egyik tagja a Facebookon számolt be arról, hogy a romániai gyerekszínészek és szüleik még azt sem tudták, hogy a filmet ezen a héten, szeptember 9-én fogják vetíteni a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Marinescu szerint: „Ulrich Seidl eljött Romániába filmet forgatni a pedofíliáról kiskorú, amatőr szereplőkkel, anélkül, hogy tájékoztatta volna a szüleiket a film valódi témájáról.

Az egyik, a forgatás idején mindössze 10 éves kisfiú elmesélte, hogy leforgattak egy zuhanyjelenetet, amelyben a főszereplő, egy profi osztrák színész teljesen meztelen, az intim testrészeit borotválja, és megkérdi őt is, nem akarja-e letolni az alsóneműjét. A gyerek több másik olyan jelenetet is forgatott, amelyik traumatizálta, és amelyre semmilyen szakértő nem készítette őt fel. És nem ő volt az egyetlen.”

A riportban egy másik jelenetről is írnak: ugyanaz a kisfiú, Marian, aki akkor (2019-ben) 10 éves, két férfi közé volt beültetve egy fotelben. Az egyik férfi részeg, többször is Marianra ordít, majd magához rántja. Egy pálinkás üvegből vizet tölt neki, hogy igya meg a »snapszot«. A kisfiú elutasítja. Ezután a másik férfi hozzáér, megérinti Marian hátát, megsimogatja az alkarját. A gyermek elsírja magát, ki akar menni a szobából.

Az újságírók szerint a jelenet nem improvizált, hanem a forgatókönyv szerint történt, csakhogy Marian „természetesen reagált a történtekre”, több stábtag beszámolója szerint is aznap többször hányt a stressz miatt. A Der Spiegel munkatársai személyesen is felkeresték a most 13 éves fiút, aki azt mondta, hogy a jelenet számára „valódinak tűnt”, már csak azért is, mert a részeg férfit játszó színész az erőszakos, alkoholista apjára emlékeztette, akitől alig pár hónappal a forgatás előtt menekült el édesanyjával. Az újságírók úgy tudják, hogy ezekről maga Seidl is tudott, ezzel akarta elérni, hogy a jelenet „igazi és érzelmes legyen”.

A Der Spiegel felhívta a figyelmet, hogy a filmben szerepeltetett gyerekek családjai mélyszegénységben élnek és hogy valószínű, sokkal egyszerűbb volt itt Romániában foglalkoztatni a gyerekeket, mint Németországban, ahol a gyermekvédelmi hivatal, az iskola, egy gyermekorvos és egy pszichológus engedélyére is szükség van ahhoz, hogy ilyen produkcióban részt vegyenek. A romániai gyerekek gázsija napi 50–60 eurós volt.

A lajosmajori filmforgatás kapcsán még 2019. június 23-án érkezett feljelentés a gyerekek elleni „különféle erőszakos cselekményekről”, a romániai rendőrség végül bizonyítékok híján, 2022 februárjában lezárta az ügyet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!