Ulrich Seidl Romániában forgatott filmet a pedofíliáról, most a helyi gyermekek kihasználásával vádolják

2022. szeptember 6. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos vádakat fogalmaztak meg Ulrich Seidl osztrák rendező ellen a Der Spiegel folyóirat újságírói, akik gyermekek kihasználásával gyanúsítják. A botrány a nagyrészt a Szatmár megyei Lajosmajor faluban forgatott Spárta című filmje kapcsán robbant ki, amelyben a rendező a pedofília témáját dolgozza fel. Az újságírók következtetése szerint Seidl nem tájékoztatta a filmben szereplő kiskorúakat és szüleiket arról, hogy miről is forgatnak tulajdonképpen, ráadásul erőszakos és meztelenkedős jeleneteknek tette ki őket, előzetes felkészítés és tájékoztatás nélkül – számolt be a történtekről a Filmtett filmes oldal.

Delia Marinescu, a Der Spiegel oknyomozó újságírói csapatának egyik tagja a Facebookon számolt be arról, hogy a romániai gyerekszínészek és szüleik még azt sem tudták, hogy a filmet ezen a héten, szeptember 9-én fogják vetíteni a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Marinescu szerint: „Ulrich Seidl eljött Romániába filmet forgatni a pedofíliáról kiskorú, amatőr szereplőkkel, anélkül, hogy tájékoztatta volna a szüleiket a film valódi témájáról.

Az egyik, a forgatás idején mindössze 10 éves kisfiú elmesélte, hogy leforgattak egy zuhanyjelenetet, amelyben a főszereplő, egy profi osztrák színész teljesen meztelen, az intim testrészeit borotválja, és megkérdi őt is, nem akarja-e letolni az alsóneműjét. A gyerek több másik olyan jelenetet is forgatott, amelyik traumatizálta, és amelyre semmilyen szakértő nem készítette őt fel. És nem ő volt az egyetlen.”

A riportban egy másik jelenetről is írnak: ugyanaz a kisfiú, Marian, aki akkor (2019-ben) 10 éves, két férfi közé volt beültetve egy fotelben. Az egyik férfi részeg, többször is Marianra ordít, majd magához rántja. Egy pálinkás üvegből vizet tölt neki, hogy igya meg a »snapszot«. A kisfiú elutasítja. Ezután a másik férfi hozzáér, megérinti Marian hátát, megsimogatja az alkarját. A gyermek elsírja magát, ki akar menni a szobából.

Az újságírók szerint a jelenet nem improvizált, hanem a forgatókönyv szerint történt, csakhogy Marian „természetesen reagált a történtekre”, több stábtag beszámolója szerint is aznap többször hányt a stressz miatt. A Der Spiegel munkatársai személyesen is felkeresték a most 13 éves fiút, aki azt mondta, hogy a jelenet számára „valódinak tűnt”, már csak azért is, mert a részeg férfit játszó színész az erőszakos, alkoholista apjára emlékeztette, akitől alig pár hónappal a forgatás előtt menekült el édesanyjával. Az újságírók úgy tudják, hogy ezekről maga Seidl is tudott, ezzel akarta elérni, hogy a jelenet „igazi és érzelmes legyen”.

A Der Spiegel felhívta a figyelmet, hogy a filmben szerepeltetett gyerekek családjai mélyszegénységben élnek és hogy valószínű, sokkal egyszerűbb volt itt Romániában foglalkoztatni a gyerekeket, mint Németországban, ahol a gyermekvédelmi hivatal, az iskola, egy gyermekorvos és egy pszichológus engedélyére is szükség van ahhoz, hogy ilyen produkcióban részt vegyenek. A romániai gyerekek gázsija napi 50–60 eurós volt.

A lajosmajori filmforgatás kapcsán még 2019. június 23-án érkezett feljelentés a gyerekek elleni „különféle erőszakos cselekményekről”, a romániai rendőrség végül bizonyítékok híján, 2022 februárjában lezárta az ügyet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!