Restaurálták, és ismét kiállítják a több mint kétezer éves egyiptomi múmiát Kolozsváron

2022. szeptember 2. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Újra látható lesz az Erdélyi Történeti Múzeum egyiptomi gyűjteménye. A pénteken 13 órakor nyíló kiállításon 49 restaurált műtárgyat mutatnak be, köztük a több mint 2000 éves gamhudi múmiát. A kolozsvári egyiptomi gyűjteményt legutóbb 2018-ban láthatta a nagyközönség.

Az Ókori Egyiptom istenei és halandói című kiállítást és az azt előkészítő átfogó kutatási és restaurálási projektet a 2014-2021-es EGT Alapokból finanszírozott RO-CULTURA program keretében valósították meg, a projekt költségei 615 547 lejre rúgnak, derül ki a múzeum közleményéből.

A több mint 2000 évet átfogó gyűjtemény darabjai a 19. század második felében és a 20. század első felében adományként kerültek az intézmény elődjéhez, az Erdélyi Múzeum Egyesülethez.

Fotó: az Erdélyi Történeti Múzeum Facebook-oldala
Fotó: az Erdélyi Történeti Múzeum Facebook-oldala

Az egyik kiemelt darab a közép-egyiptomi Gamhudban a 20. század elején felfedezett, festett szikomorfa szarkofágba helyezett női múmia, amely a Kr. e. a II-I. századból származik.

A helyreállítási és konzerválási munkálatok alkalmával a múmiát több más mumifikált emberi szervvel és állattal együtt korszerű képalkotó eszközökkel is megvizsgálták, az így kapott információkat szintén bemutatják a kiállításon.

A felújított műtárgyakat multimédiás eszközökkel felszerelt térben, interaktív formában mutatják be. Látható lesz egy összefoglaló dokumentumfilm is a kutatás eredményeiről, a kisebbeket pedig múzeumpedagógiai programmal várják. A kiállítás a következő öt évben, azaz 2027-ig várja a látogatókat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!