Elrajtolt a Vásárhelyi Forgatag. Ákos, a Beatrice és a Punnany Massif is a fellépők között

2022. augusztus 24. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nevében vásárhelyi, programok és résztvevők tekintetében túllépi nem csak Marosvásárhely, de Maros megye határait is a Vásárhelyi Forgatag – hangzott el a rendezvény nyitó sajtótájékoztatóján.

A rendezvény nyitó sajtótájékoztatóján Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Vásárhelyi Forgatag sikere egyben Marosvásárhely és Maros megye sikere is, ahogy a szervezés sem csak egy pár ember, hanem 25 civil szervezet és számtalan intézmény együttműködése révén jöhet létre. A rendezvény kiemelt partnere a Maros Megyei Tanács és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke elmondta, a Maros Megyei Tanács büszkesége a rendezvény, mivel szinte minden alárendeltségükbe tartozó intézmény részt vesz úgy a Forgatag tervezésében, mind a programalkotó részeiben. A Maros Művészegyüttest említette első helyen, amely kezdetektől partnere a Forgatagnak. Folknapot is tart az együttes, de az Erdélyi Hagyományok Házával közösen a hagyományőrző programokért felel. A Teleki Téka a könyvek világát, az olvasás szeretetét hozza ki a Forgatagra, míg a Maros Megyei Múzeum és az általa felkínált kiállítások egy harmadik pillére az eseménynek. A Forgatag rendezvényhelyszínei közül kihagyhatatlan a Kultúrpalota, ahogy az Ariel Bábszínház, valamint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szintén programalkotó része a Forgatagnak.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, aki hét éven át egyik főszervezője volt a rendezvények, most városvezetőként támogatja azt. Mint mondta, a szervezőcsapat folyamatosan bővül, már második alkalommal a Polgármesteri Hivatal is főpartnere a rendezvénynek. A címszavak közül a polgármester szerint a közösségépítés a legfontosabb, amely kezdetektől elsődleges célkitűzése volt a Forgatagnak:

hosszú évekig jelentette az egyetlen színvonalas kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget ez a rendezvény a vásárhelyi magyarok számára.

Jakab Orsolya főszervező is azt hangsúlyozta, hogy a rendezvényre, mint közösségépítő eseményre tekintenek és nem úgy, mint fesztiválra. „Közösségi, családi rendezvény a Forgatag, amely túlmutat a megye határain, kiterjed Székelyföldre és szerte Erdélyre” – jelentette ki a főszervező. Számok tekintetében elmondta, hogy összesen 304 programponttal készülnek, két fő helyszínen, de összesen 21 alhelyszínen valósulnak meg ezek a marosvásárhelyi várban, valamint a város különböző területein és intézményeiben.

Csütörtök délután „indul a banzáj” a várban – idézte az esemény egyik fő fellépőjét Jakab Orsolya, aki a zenei programokról is külön beszélt. Csütörtöktől esténként napi két koncertre számíthatnak a forgatagozók, a fellépők a régi retró világát ugyanúgy képviselik majd, mint a modern zenei világot. Csütörtökön fellép az Eleven Költők Társasága és a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar, pénteken este az Apostol és a Compact hívja slágereket énekelni és bulizni a közönséget, szombaton pedig az Első Emelet és a Punnany Massif koncertezik. Ezen a három napon a várban zajlanak a koncertek is, a vasárnapi két koncert azonban már a főtéren lesz, ahol szombattól építik a nagyszínpadot, amelyen vasárnap este előbb a Beatrice slágerei hangzanak el, majd Ákos koncertezik. A szervezők pénteken afterpartival is készültek, a Jazz&Blues Club három termébe három különböző tematikus bulira várják a bulizni vágyókat, a vidediscotól az UV-Color partiig széles felhozatallal.

Bár a Forgatag néhány eseménye már kedden és szerdán elkezdődik, csütörtöktől indul igazán az élet a marosvásárhelyi várban, ahol 17 órakor megnyitják a Vásárhely anno című fotókiállítást, 18 órakor nyit a kézműves vásár a Vársétányon, ahol idén hatvan kézműves és termelő portékái csábítanak vásárlásra. A Vásárhelyi Forgatag hivatalos megnyitója csütörtökön este 8 órától lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A programot a forgatag.ro oldalon vagy az esemény Facebook oldalán lehet követni, de programfüzetek is várják az érdeklődőket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!