Elrajtolt a Vásárhelyi Forgatag. Ákos, a Beatrice és a Punnany Massif is a fellépők között

2022. augusztus 24. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nevében vásárhelyi, programok és résztvevők tekintetében túllépi nem csak Marosvásárhely, de Maros megye határait is a Vásárhelyi Forgatag – hangzott el a rendezvény nyitó sajtótájékoztatóján.

A rendezvény nyitó sajtótájékoztatóján Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Vásárhelyi Forgatag sikere egyben Marosvásárhely és Maros megye sikere is, ahogy a szervezés sem csak egy pár ember, hanem 25 civil szervezet és számtalan intézmény együttműködése révén jöhet létre. A rendezvény kiemelt partnere a Maros Megyei Tanács és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke elmondta, a Maros Megyei Tanács büszkesége a rendezvény, mivel szinte minden alárendeltségükbe tartozó intézmény részt vesz úgy a Forgatag tervezésében, mind a programalkotó részeiben. A Maros Művészegyüttest említette első helyen, amely kezdetektől partnere a Forgatagnak. Folknapot is tart az együttes, de az Erdélyi Hagyományok Házával közösen a hagyományőrző programokért felel. A Teleki Téka a könyvek világát, az olvasás szeretetét hozza ki a Forgatagra, míg a Maros Megyei Múzeum és az általa felkínált kiállítások egy harmadik pillére az eseménynek. A Forgatag rendezvényhelyszínei közül kihagyhatatlan a Kultúrpalota, ahogy az Ariel Bábszínház, valamint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szintén programalkotó része a Forgatagnak.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, aki hét éven át egyik főszervezője volt a rendezvények, most városvezetőként támogatja azt. Mint mondta, a szervezőcsapat folyamatosan bővül, már második alkalommal a Polgármesteri Hivatal is főpartnere a rendezvénynek. A címszavak közül a polgármester szerint a közösségépítés a legfontosabb, amely kezdetektől elsődleges célkitűzése volt a Forgatagnak:

hosszú évekig jelentette az egyetlen színvonalas kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget ez a rendezvény a vásárhelyi magyarok számára.

Jakab Orsolya főszervező is azt hangsúlyozta, hogy a rendezvényre, mint közösségépítő eseményre tekintenek és nem úgy, mint fesztiválra. „Közösségi, családi rendezvény a Forgatag, amely túlmutat a megye határain, kiterjed Székelyföldre és szerte Erdélyre” – jelentette ki a főszervező. Számok tekintetében elmondta, hogy összesen 304 programponttal készülnek, két fő helyszínen, de összesen 21 alhelyszínen valósulnak meg ezek a marosvásárhelyi várban, valamint a város különböző területein és intézményeiben.

Csütörtök délután „indul a banzáj” a várban – idézte az esemény egyik fő fellépőjét Jakab Orsolya, aki a zenei programokról is külön beszélt. Csütörtöktől esténként napi két koncertre számíthatnak a forgatagozók, a fellépők a régi retró világát ugyanúgy képviselik majd, mint a modern zenei világot. Csütörtökön fellép az Eleven Költők Társasága és a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar, pénteken este az Apostol és a Compact hívja slágereket énekelni és bulizni a közönséget, szombaton pedig az Első Emelet és a Punnany Massif koncertezik. Ezen a három napon a várban zajlanak a koncertek is, a vasárnapi két koncert azonban már a főtéren lesz, ahol szombattól építik a nagyszínpadot, amelyen vasárnap este előbb a Beatrice slágerei hangzanak el, majd Ákos koncertezik. A szervezők pénteken afterpartival is készültek, a Jazz&Blues Club három termébe három különböző tematikus bulira várják a bulizni vágyókat, a vidediscotól az UV-Color partiig széles felhozatallal.

Bár a Forgatag néhány eseménye már kedden és szerdán elkezdődik, csütörtöktől indul igazán az élet a marosvásárhelyi várban, ahol 17 órakor megnyitják a Vásárhely anno című fotókiállítást, 18 órakor nyit a kézműves vásár a Vársétányon, ahol idén hatvan kézműves és termelő portékái csábítanak vásárlásra. A Vásárhelyi Forgatag hivatalos megnyitója csütörtökön este 8 órától lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A programot a forgatag.ro oldalon vagy az esemény Facebook oldalán lehet követni, de programfüzetek is várják az érdeklődőket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!