Őrzők címmel nyílik kiállítás Kállai András műveiből a csíkszeredai Új Kriterion Galériában

2022. július 26. – 16:48

frissítve

Őrzők címmel nyílik kiállítás Kállai András műveiből a csíkszeredai Új Kriterion Galériában
Forrás: a művész Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kállai András magyarországi képzőművész festményeiből és szobraiból Őrzők címmel nyílik tárlat július 28-án 18.00 órától a csíkszeredai Új Kriterion Galériában, a megnyitót Gaál József tartja.

„Kállai András a közösségi ember konfliktusait helyezi előtérbe, mitikus, emblematikus figurativizmusa a realista felfogású ábrázolástól a szaggatott, dinamikus struktúrák formatagolásáig a tartalmi árnyaltságot követi. Ez a felfogás érződik a plasztikáknál is” – írja róla Gaál József.

„Őrzők című képciklusában az eltűnt vagy eltűnőben lévő kultúrák embereit ábrázolja. A rezervátumi létben élő indiánok konoksága egy életforma megőrzésének lehetőségét mutatja be a szűk korlátok ellenére. A hagyományt őrző konokság pozitív hangsúlyt kap, mert a régi hitek panteizmusa több mint a természet tisztelete. A jelképrendszerek különbözősége és azonossága az ősi művészetekben egy mélyebb szintű valóságképet sugall, az animizmus, totemizmus valójában egy költői magatartás, ennek katartikus része az alámerülés, a megtisztulás és újjáéledés.

A múlt újraértelmezése, a múltba tekintés nem visszavágyódás, hanem felszabadító önazonosság felfedezése. A különbözőség valójában az egység árnyalatainak gazdagsága, amely a kölcsönös elfogadás által egymást megtermékenyítő kapcsolódás. A kényszerítő elfogadtatás gátja a transzkulturális kiteljesedésének” – méltatja a tárlatot Gaál.

A kiállítást augusztus 30-ig lehet megtekinteni.

Kállai András a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett 2006-ban, jelenleg tanárként is dolgozik. A nevéhez fűződik a budapesti Puczi Béla emléktábla megalkotása is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!