Udvari történetek és városi kalandok várnak a második Egyfeszt összművészeti fesztivál résztvevőire

2022. július 13. – 14:01

Udvari történetek és városi kalandok várnak a második Egyfeszt összművészeti fesztivál résztvevőire
Fotó: az Egyfeszt Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Tematikus udvarokkal, kulturális programokkal, finom falatokkal és rengeteg élménnyel várja a résztvevőket augusztus 4-7. között a Gyergyói-medencében Erdély legfiatalabb fesztiválja, az Egyfeszt – számoltak be szerdai közleményükben a szervezők a hétfői sajtótájékoztatójukon elhangzottakat idézve.

Emlékeztettek arra, hogy már az első kiadásnál beleépítették az összművészeti fesztivál koncepciójába ezt az etnikai és regionális sokszínűséget, idén pedig még inkább ráerősítettek erre a különleges erőforrásra. Közlésük szerint ahhoz, hogy a résztvevők a legtöbbet kapják az élményből, több helyszínbe is bele kell kóstolniuk.

A színpadok zenei programjain túl Gyergyószentmiklóson városszinten az Alter udvar, Folkudvar, Gasztró utca, Vásár, Gyerekudvar, Jazzudvar, Retró udvar, Örmény udvar, Képzőművészeti udvar, Színház- és Könyvudvar kínál tematikus programokat, ugyanakkor a Gyergyói-medence települései és fontos turisztikai célpontjai is fesztivál-helyszínekké válnak (Alfalu, Csomafalva, Ditró, Remete, Szárhegy, Gyilkos-tó, Súgó-barlang).

Ugyanebbe a koncepcióba illeszkedik a szervezők szerint az egyik idei újdonság, a „Hegyilevegő Experience”: a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company ötlete nyomán a program azokra az ikonikus helyszínekre viszi el a fesztiválozókat Gyergyószentmiklós környékén, ahol a zenekar videoklipeket forgatott. A Hegyilevegő Experience egy túrakihívás egy pecsételős túrafüzettel, amelyet a Dockyard Stores üzleteiben lehet a fesztivál kezdete előtt ingyenesen beszerezni.

Idén is lesznek koncertek egy különleges helyszínen is, a Súgó barlangnál is: a Makám zenekar borkóstolóval egybekötött fellépésére résztvevőként regisztrálni az InTime applikáción keresztül lehet. Ugyanígy kell előre bejelentkezni a szervezett gyalogos vagy kerékpártúrákra is a Gyilkos-tó körül, vagy a via ferrata alternatív hegymászóútvonal megmászására.

A kulturális programok közt szerepelnek kiállítások (képzőművészeti, fotó, illusztráció, emlékmű, karikatúra, képregény, veterán autók, múlt századbeli telefonok), könyvudvar, felolvasószínház, közönségtalálkozó (Botházi Máriával), könyvbemutatók (Farkas Wellmann Endre, László Noémi – Kürti Andrea, Zilahi Csaba), beszélgetések (Hobo; Miklós Réka; Bartis Attila, Kemény István, Wirth Imre; Kollár-Klemencz László), slam poetry, a Figura Stúdió Színház előadásai, bábelőadások és kirakatszínház is.

A gyergyói fesztiválra ugyan a Kárpát-medence és az ország minden részéből várnak résztvevőket, de a szervezők úgy döntöttek, a helyieknek féláron biztosítanak belépőket – jelentették be a július 11-i sajtótájékoztatón. Tehát mindenki, aki bizonyítani tudja, hogy a Gyergyói-medence valamely településén lakik, mindössze 125 lejért válthatja ki a négynapos fesztiválbérletet, amely amúgy 250 lejbe kerül. A napijegy 70 lej, a 12 éven aluli gyerekek számára a belépés ingyenes, ugyanakkor van családi jegy is, amely a 4 napra 490 lejbe kerül, és két felnőttnek, valamint két, 12 éven felüli gyereknek biztosít belépést.

A különböző helyszínekről és a teljes programról az egyfeszt.ro oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!