A Blinken OSA Archívuma aggodik a Román Nemzeti Levéltár gyűjteményeihez való hozzáférés korlátozása miatt

2022. július 8. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Blinken OSA Archívum levéltárosai és kutatói aggodalmukat fejezik ki, miután a Román Nemzeti Levéltár „minősített információ védelmére” való hivatkozással korlátozza a gyűjteményeihez való hozzáférést, írják közleményükben.

Mint kifejték, a Román Nemzeti Levéltár 2022. május 26-án bejelentett döntése – amelyet a belügyminisztérium alárendeltjeként a minisztérium, illetve különösen annak Belső Védelmi Főigazgatósága nyomására hozhatott – az 1989 előtt keletkezett iratok bizalmas minősítésének visszaállítását, titkosítását eredményezi. Álláspontjuk szerint ezek a dokumentumok nem jelentenek veszélyt Románia nemzetbiztonságára, korábban már kutathatóak és kutatva voltak. A levéltár intézkedése ellehetetleníti akár a második világháborúval (deportálások, etnikai tisztogatások, merényletek), akár a kommunista rezsimmel (elnyomás, tervezési politikák, kollektivizálás, államosítás) kapcsolatos kérdéseket alapos vizsgálatát és megértését. Az eljárás sérti az információhoz való alapvető alkotmányos jogot, szögezik le a Blinken OSA Archívum munkatársai. Hozzáteszik azt is:

„A döntést más aggasztó jelenségek is kísérik, így például a politikai foglyok Securitate általi megfigyelésével, a gyári dolgozók és az állami gondozásba került kiskorúak rendszerváltás előtti körülményeivel, vagy az 1990-es évek bányászjárásaival kapcsolatos iratok megsemmisítése.”

„A Blinken OSA Archívum, egy a nyilvános információhoz való hozzáférés mellett elkötelezett archívum, tiltakozik a fenti folyamat ellen, és szolidaritását fejezi ki az érintett kutatók felé. Az Európa Tanács, amelynek Románia tagállama, rendszeresen hangsúlyozza az európai levéltári intézményekkel szembeni elvárásait, amelyeket a Levéltárakhoz való hozzáférés európai irányelvéről szóló R 2000. (13) sz. ajánlás rögzít.

Korlátozni korábban jogszerűen hozzáférhető levéltári dokumentumok hozzáférését egyértelműen megsérti az ajánlásban lefektetett elveket. Úgy gondoljuk, hogy harminchárom évvel a kommunizmus bukása után a legalább harminc évvel ezelőtt keletkezett iratok titkosításának teljes feloldása lenne a helyes megoldás egy demokratikus ország intézményi kultúrája számára” – áll még a sajtónak eljuttatott közleményben.

A Közép-európai Egyetemen működő Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) összetett funkciójú levéltár. Egyrészt fontos, elsősorban hidegháborús és emberi jogi gyűjtemények repozitóriuma, másrészt egy olyan laboratórium, ahol a levéltári anyagok értékelésének, kontextualizálásának és bemutatásának új módjaival kísérleteznek, írják magukról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!