Khetane néven szerveznek fesztivált Pataréten: „nem csak egy manelefesztivál lesz”

2022. július 6. – 18:38

frissítve

Khetane néven szerveznek fesztivált Pataréten: „nem csak egy manelefesztivál lesz”
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Khetane néven rendezik meg augusztus 12-14. között a kolozsvári hulladéklerakó közelében lévő Patarét első fesztiválját, ami a szervezők ígérete szerint „nem csak egy manele-fesztivál lesz”, hanem egy olyan közösségi fesztivál, ami lehetőséget teremt egy „erővel láthatatlanná tett közösségnek”, hogy megmutassa magát a kolozsváriaknak. A szervezők szerda délben ismertették a fesztivál programját a sajtó képviselőinek.

„Ezek az emberek nem maguk választották, hogy ott éljenek, hanem társadalmi szemétbe vetették őket”

– magyarázza Szakáts István, a fesztivál egyik szervezője, az Altart Alapítvány elnöke. Alapítványával már több mint tíz éve szervez programokat a pataréti romáknak. A Khetane romani nyelven azt jelenti, hogy együtt, és a szervezők most azt remélik, hogy a Khetane összehozza a közösségeket, és elősegíti a kolozsváriak közötti társadalmi kapcsolatok újraépítését.

Patarétnek hivatalosan mintegy 1400 lakója van, nem hivatalosan pedig nagyjából 2500 főt számol az ott élő perifériára szorított közösség, akinek mintegy kétharmada hatósági kilakoltatás következtében került a kolozsvári hulladéklerakó közelébe. A 2010 decemberében a Coastei (Karjala) utcából erőszakkal Patarétre költöztetett eset a legismertebb, akkor mintegy 350 embert lakoltattak ki, tűntettek el a városlakók szeme elől. A fesztivál egyik célkitűzése az erővel láthatatlanná tett közösség jelenlétének a megerősítése, visszaintegrálása. Ugyanakkor a naponta újratraumatizált embereknek is szeretnék megmutatni, hogy az ő kultúrájuk is lehet menő. Ezáltal pedig feléleszteni, erősíteni az önbecsülésüket és az önértékelésüket.

Számos programmal készülnek: lesznek roma történelem tematikájú kiállítások, illetve a Coastei utcai kilakoltatásnak elméket állító Hová tüntetek a gyerekek a kanapéról című munkát is meg lehet majd nézni, amivel az alkotók (Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș és Silviu Medeșan) arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy véget kell vetni a kolozsvári kilakoltatásoknak. A gyerekeknek kolozsvári civil szervezetek tartanak foglalkozásokat, és ugyancsak a fesztivál keretében szervezik meg a Pata-Cluj Avem Talent! tehetségkutató nagydöntőjét. Szerveznek beszélgetést a maneleről „komoly emberekkel, akik komolyan tudnak erről a témáról beszélni”, illetve a társadalmi igazságosságról. Készülnek divatbemutatóval, Zita Moldovan Loly-kollekcióját mutatják be a „pataréti szupermodellek”. A teljes program itt tekinthető meg.

Alexandru Fechete szerint a fesztivál ötlete abból a gondolatból indult ki, hogy „az ötcsillagos városban nincs helye a manelenek”, és szerinte itt az ideje, hogy a roma zenét elvigyék a gettóba, mert különben nem nagyon jutnak hozzá az ott élők a saját kultúrájukhoz sem.

„Szeretnénk normalizálni a manelet a városunkban, össze akarjuk hozni a közösségeket, azt szeretnénk, ha a városból is jönnének emberek Patarétre és fordítva, mert nagyon kevés alkalom van, amikor a két oldal találkozik”

– mondta Alexandru Fechete, aki két évvel ezelőttig Pataréten élt.

Augusztus 12-én, pénteken Paul Fantezie néven ismert harmonikaművész fellépésével kezdődik a zenei program, aki kisgyerekként szeretett bele a hangszerbe, és 13 évesen debütált előadóművészként. Azóta megfordult már New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban is. Szintén számos külföldi fellépéssel a háta mögött érkezik Patarétre Alex de la Cluj művésznéven ismert Alexandru Kolosi, aki egy kolozsvári muzsikuscsalád sarja, s bár formális végzettsége nincs, az örökölt zenei tehetségével messze földre eljutott.

A romániai X Faktor elődöntőjéből is ismert Prințesa de Aur művésznevű Loredana Anghelache kezdi az augusztus 13-i, szombati zenés programot, amit a roma és nem roma zenészek együttműködésével létrejött Impex fellépése követ. Az Andrei Dinescu alapította zenekar a rockzenét ötvözi a manelevel. Mindkét napot Victor Plastic setje zárja.

A tájékoztatón online bejelentkezett Andrei Dinescu is, aki azt emelte ki, hogy nincs tudomása olyan roma zenei fesztiválról, amelyet elsősorban a roma közösségnek szerveztek volta, az ilyen események is a nem roma lakosságnak, a „gádzsóknak” szólnak.

„A legszegényebb közösség fesztiválja nem lehet más, csakis ingyenesen és mindenki számára nyitott”

– emelte ki Szakáts.

A fesztivál mintegy 70-80 ezer eurós költségvetésének a Norvég Alap támogatása jelenti az alapját, de az Európai Unió Kreatív Európa programja, a Román Kulturális Alap (AFCN), illetve a kisebb részben Kolozsvár Önkormányzata is hozzájárul a megszervezéséhez. A belépés teljes mértékben mindenkinek ingyenes lesz, és minden kolozsvárit várnak, és még buszjáratokat is szerveznek. A szervezők naponta mindegy 1000 résztvevőre számítanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!