A tojásológiától Ceaușescuig: 10 film, amit ajánlunk a TIFF-ről

2022. június 17. – 12:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legyakoribb kérdés, amit feltesznek a fesztivál ideje alatt, amikor filmes lázban ég egész Kolozsvár, hogy mi jót láttam, és mit ajánlok? Előbbire nehezebb válaszolni, az utóbbi kérdésre már most, a fesztivál startja előtt is egy tízes listával tudok felelni. Ezekre a filmekre korábbi visszhangok, a rendezők előző munkái, vagy épp az ajánló alapján én mindenképp befizetnék. Lesznek klasszikusok, amik eddig kimaradtak, és amivel nagyon nem lőhetünk mellé, lesznek fesztiváldíjas alkotások, amik megdobogtatták a szívem.

1. Az én XX. századom

Kezdjünk klasszikusokkal. Az idei fesztivál egyik kiemelt rendezője Enyedi Ildikó, akinek három filmjét is vetítik. A 2017-es berlini Arany Medve díjas Testről és lélekről, illetve a tavalyi cannes-i fesztiválon bemutatott A feleségem története mellett műsorra tűzték az első nagyjátékfilmjét, amivel tulajdonképpen beírta magát a magyar filmtörténetbe. Az 1989-ben, a cannes-i fesztiválon a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera díját kapta Az én XX. századomért, amit az előző évezred egyik legmeghatározóbb filmjének tartanak a filmes szakemberek. Ha még nem láttad, akkor azért kell megnézni, ha már láttad, akkor pont itt az ideje újra nézni a mozivásznon. Az én XX. századom digitálisan felújított változatban lesz látható a TIFF-en.

2. Visszafordíthatatlan (Irréversible)

A 2002-es cannes-i fesztiválon nagy vitát kavart Gaspar Noé a Visszafordídhatatlan című bosszúdrámája Vincent Cassel és Monica Bellucci főszereplésével. A filmtörténet egyik legsokkolóbb filmjeként számon tartott alkotás időben visszafele haladva vette sorra, hogy mi vezetett egy rettenetes gyilkossághoz. A filmet a 2019-es velencei filmfesztiválon mutatták be.

Június 17., Győzelem mozi, 12:30; június 20., Diákművelődési ház, 18:45.

3. Metronom

A klasszikusok után következzen a lehető legfrissebb. Ugyan a cannes-i versenyprogramban bemutatott R.M.N.-t nem vetítik a TIFF-en, de így sem maradunk a legrangosabb filmes fesztivált megjárt román film nélkül. Az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű – második legfontosabb – szekcióban bemutatott Metronomnak ugyanis Kolozsváron lesz a romániai premierje. Ráadásul a legjobb rendezőnek járó elismerést is megkapta a dokumentumfilmes Alexandru Belc. A hírek szerint eredetileg a Szabad Európa Rádió Vasárnapi metronóm című műsorát hallgató fiatalokról készített volna dokumentumfilmet, de a Securitate archívumában kutatva elegendő anyagot talált egy régóta érlelődő felnövéstörténet megvalósításához.

Metronom – Fotó: Strada Film
Metronom – Fotó: Strada Film

Június 23., Főtér és Szászfenesi Poligon Park, 21:45; június 24., Művész mozi, 10:00.

4. Pentru mine tu ești Ceaușescu

Időzzünk még egy kicsit a dokumentumfilmeseknél, illetve a korszaknál. Sebastian Mihăilescu több fesztivált is megjárt Pentru mine tu ești Ceaușescu című dokfilmjében fiatalok vesznek részt egy film szereplőválogatásán, amely az egykori diktátor fiatal korát dolgozná fel. A különböző hátterű fiatalok megpróbálják megtalálni Ceaușescu tetteinek motivációját. Az eredmény egyszerre portré az új generációról és egy kép az egykori diktátor örökségéről.

Június 22., Művész mozi, 19:30; június 24., Művész mozi, 17:00.

5. Ostrov

Az idei TIFF egyik fontos újdonsága, hogy a What's Up, Doc? szekcióból versenyszekció lesz, így nem meglepő, hogy nagyobb figyelemmel fordulunk a dokumentumfilmek felé, mint a korábbi években.

A Szovjetunió összeomlása után a Kaszpi-tengeren lévő Ostrov sziget lakói magukra maradnak. Ivan életét és szabadságát kockáztatva minden nap kijár a tengerre, és meggyőződése, hogy eljön a nap, amikor Putyin a segítségükre siet. Fia, Anton tudja, hogy ez nem fog megtörténni. A díjnyerted doksi segíthet megérteni a háborús helyzetben, hogy miként működik az oroszországi államgépezet.

Június 19., Művész mozi, 22:00; június 21., Művész mozi, 15:30.

6. A tojásgyűjtő

Tojásológia. Ilyen új kifejezéseket is tanulhatunk, ha fellapozzuk az idei TIFF műsorfüzetét. És ez pont annyira hangzik abszurdan, hogy felkeltse az érdeklődésünk egy holland doksi iránt, amiből talán erre is választ kapunk. Amúgy meg valószínűleg öten fogunk ülni a teremben a filmen, amit máskor valószínűleg nem lesz alkalmunk megnézni.

Június 20., Győzelem mozi, 10:00; június 24., Szépművészeti múzeum, 21:30.

7. Alcarràs

Ha biztosra akarunk menni, akkor a Szupernóva a szekciónk. Nem fogom kiemelni az összest, de azért az idei Berlinalé Arany Medve díjasa, a katalán nyelvű Alcarràs mindenképp a kívánságlistánkon van. Carla Simón drámája egy földműveléssel foglalkozó család nehézségeit követi nyomon, miután a tulajdonos úgy dönt, hogy az őszibarackfákat kivágja, és a helyükre napelemeket helyez. Simónnak ez a második nagyjátékfilmje, a 2017-ben bemutatott 1993 nyarát szintén szerettem.

Június 18., Iulius Park, 21:45; június 23., Diákművelődési ház, 18:30; június 26., Győzelem mozi, 15:00.

8. Isten földje

Szintén a Szupernóva szekcióban szerepel Hlynur Pálmason Isten földje (Godland) című drámája, ami épp az előbb említett Metronom előtt nyerte el az Un Certain Regard szekció fődíját Cannes-ban. A 19. században egy dán pap izlandi templomépítésének történetét bemutató film nagyszerű kritikákat kapott Cannes-ban, amin nem is csodálkozunk. Pálmason filmjeit nem először vetítik a TIFF-en, 2018-ban a Téli fivérekkel a legjobb rendezés díját is elnyerte, a 2019-es A legfehérebb nap sem tért haza díj nélkül.

Június 20., Diákművelődési ház, 20:45; június 25., Cercul Militar, 13:15.

9. Cop Secret

És ha már a torkunkon jön ki a dráma, akkor kevés dolog lehet felüdítőbb egy izlandi akciókomédiánál, amelyben egy keményen dolgozó rendőr kerül szembe az elnyomott érzelmeivel és egy bankrablás-sorozattal. A film egyébként versenyben volt a locarno-i filmfesztivál Arany Leopárdjáért.

Június 19., Iulius Park, 21:45; június 21., Diákművelődési ház, 21:30.

10. Elveszett illúziók

Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor választhatunk egy adaptációt is. Balzac klasszikusának legfrissebb feldolgozását a tavalyi velencei filmfesztiválon mutatták be, ahol az Arany Oroszlánért versenyzett. Ott nem nyert, de az idei Cézaron hét elismerést is begyűjtött, a legjobb filmnek járó díj mellett többek között a legjobb adaptált forgatókönyvnek, a legjobb férfi mellékszereplőnek, a legígéretesebb színésznek járót is megkapta.

Június 18., Főtér és Szászfenesi Poligon Park, 21:25; június 19., Mărăști mozi, 19:30; június 26., Dacia mozi, 19:30.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!