Enyedi Ildikó lesz az idei TIFF egyik kiemelt rendezője

2022. június 2. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Enyedi Ildikó lesz a 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) egyik kiemelt rendezője a 3x3-as szekcióban, jelentették be a szervezők. Az említett szekcióban minden évben három elismert rendező három filmjét vetítik, idén Enyedi mellett a francia Gaspar Noé és a román Alexandru Solomon filmjei lesznek láthatóak.

A francia mozi fenegyerekének tartott Gaspar Noé (eredetileg Argentínában született, és 12 éves korában költözött a családjával Franciaországba) a világ számos filmfesztiválján megfordult már, díjazták többek között Cannes-ban is. A TIFF-en vetítik:

  • a 2002-es Visszafordíthatatlant (Irréversible) Vincent Cassel és Monica Bellucci főszereplésével,
  • illetve a 2009-es Hirtelen az üresség (Enter the Void) című fantasy-thrillert, ami egy fiatal férfi halála utáni testen kívüli élményét követi nyomon.
  • a tavaly bemutatott Vortex c. pszichológiai drámáját, amit egyesek a rendező legérettebb filmjének tartanak, és egy idős házaspár utolsó napjait követi nyomon a párizsi lakásukban. A Vortex idén ősszel kerül a romániai mozikba.

Enyedi Ildikót valószínűleg nem nagyon kell bemutatni senkinek, a TIFF-re érkezik tőle:

  • az 1989-ben Cannes-ban bemutatott Az én XX. századom (a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera díjat nyerte)
  • a 2017-ben Berlinben Arany Medve díjjal kitüntetett Testről és lélekről,
  • illetve a legfrissebb, a tavalyi cannes-i versenyprogramban szereplő A feleségem története.

Az utóbbi a TIFF Magyar Nap programjának is a része, többek között a Bodolai Balázs főszereplésével készült Legjobb tudomásom szerint, a három tinédzser életét követő Dívák, egy vadóc kislány történetét bemutató Külön falka, illetve a harmincasok kapunyitási pánikjáról szóló Cristina Groșan-rendezés, A legjobb dolgokon bőgni kell mellett. A Magyar Nap keretében vetítik még Pálfi György legújabb rendezését, a Mindörökkét, illetve a versenyszekcióban is szereplő Szelídet (László Csuja, Anna Nemes rendezése) is.

A román dokumentumfilmes szcéna emblematikus alakja Alexandru Solomon, akinek a következő munkáit láthatjuk:

  • a Clara B archív felvételek és fényképeken keresztül meséli el egy fotós és riporter fiktív történetét
  • a 2007-ben bemutatott Război pe calea undelor /Háború a hullámokon című film a forradalom előtti Szabad Európa Rádióról szól
  • a 2017-es, Európai Filmdíjra is jelölt Ouăle lui Tarzan/Tarzan golyói egy ember-majom hibrid, egy ideális dolgozó létrehozásának a történetét mutatja be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!