Enyedi Ildikó lesz az idei TIFF egyik kiemelt rendezője

2022. június 2. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Enyedi Ildikó lesz a 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) egyik kiemelt rendezője a 3x3-as szekcióban, jelentették be a szervezők. Az említett szekcióban minden évben három elismert rendező három filmjét vetítik, idén Enyedi mellett a francia Gaspar Noé és a román Alexandru Solomon filmjei lesznek láthatóak.

A francia mozi fenegyerekének tartott Gaspar Noé (eredetileg Argentínában született, és 12 éves korában költözött a családjával Franciaországba) a világ számos filmfesztiválján megfordult már, díjazták többek között Cannes-ban is. A TIFF-en vetítik:

  • a 2002-es Visszafordíthatatlant (Irréversible) Vincent Cassel és Monica Bellucci főszereplésével,
  • illetve a 2009-es Hirtelen az üresség (Enter the Void) című fantasy-thrillert, ami egy fiatal férfi halála utáni testen kívüli élményét követi nyomon.
  • a tavaly bemutatott Vortex c. pszichológiai drámáját, amit egyesek a rendező legérettebb filmjének tartanak, és egy idős házaspár utolsó napjait követi nyomon a párizsi lakásukban. A Vortex idén ősszel kerül a romániai mozikba.

Enyedi Ildikót valószínűleg nem nagyon kell bemutatni senkinek, a TIFF-re érkezik tőle:

  • az 1989-ben Cannes-ban bemutatott Az én XX. századom (a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera díjat nyerte)
  • a 2017-ben Berlinben Arany Medve díjjal kitüntetett Testről és lélekről,
  • illetve a legfrissebb, a tavalyi cannes-i versenyprogramban szereplő A feleségem története.

Az utóbbi a TIFF Magyar Nap programjának is a része, többek között a Bodolai Balázs főszereplésével készült Legjobb tudomásom szerint, a három tinédzser életét követő Dívák, egy vadóc kislány történetét bemutató Külön falka, illetve a harmincasok kapunyitási pánikjáról szóló Cristina Groșan-rendezés, A legjobb dolgokon bőgni kell mellett. A Magyar Nap keretében vetítik még Pálfi György legújabb rendezését, a Mindörökkét, illetve a versenyszekcióban is szereplő Szelídet (László Csuja, Anna Nemes rendezése) is.

A román dokumentumfilmes szcéna emblematikus alakja Alexandru Solomon, akinek a következő munkáit láthatjuk:

  • a Clara B archív felvételek és fényképeken keresztül meséli el egy fotós és riporter fiktív történetét
  • a 2007-ben bemutatott Război pe calea undelor /Háború a hullámokon című film a forradalom előtti Szabad Európa Rádióról szól
  • a 2017-es, Európai Filmdíjra is jelölt Ouăle lui Tarzan/Tarzan golyói egy ember-majom hibrid, egy ideális dolgozó létrehozásának a történetét mutatja be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!