Elindult a nevezés a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába

2022. június 8. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a nevezés a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába, tájékoztattak közleményükben szerdán a szervezők, akik idén fikciós rövidfilmeket várnak az erdélyi alkotóktól.

A hetedik Filmgalopp elnevezésű verseny célja fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A megmérettetés évente műfajt vált: tavaly dokumentumfilmek versenyeztek a fesztiválon, idén pedig fikciós alkotásokat lehet benevezni. Az idei versenyében indulhat bármilyen témájú és technikájú kisjátékfilm, kísérleti vagy animációs alkotás, amely 2020. január 1-je óta készült el, és amely stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók. Fontos szempont az is, hogy a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készüljenek, és nagyrészt vagy teljes egészükben magyar nyelven szólaljanak meg.

A nevezés határideje 2022. augusztus 7., éjfél. A versenybe válogatott filmek listája szeptember 1-jén válik nyilvánossá. A versenyfilmeket levetítik a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 5. és 8. között. A díjak sorsáról szakmai zsűri és a közönség dönt, a díjkiosztó pedig a fesztivál záróünnepségén, október 8-án lesz Kolozsváron.

Legutóbb 2020-ban, a 20. Filmtettfeszten versenyeztek kisjátékfilmek, ekkor a szekció fődíját Incze Kata Csendet kérünk, valamint Sós Timothy és Nagy Márton Szabad Románia című filmje kapta megosztva. A tavalyi dokumentumfilmes versenyt László Barna Isteni kéz című portréfilmje nyerte.

Az idei teljes versenyszabályzat és a nevezési űrlap, valamint információk az előző Filmgaloppokról elérhetőek a fesztivál weboldalán, afilmtettfeszt.ro-n.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!