Dokumentumfilm készül Bölöni László életútjáról

2022. május 20. – 13:26

Dokumentumfilm készül Bölöni László életútjáról
Fotó: Facebook/Royal Antwerp

Másolás

Vágólapra másolva

Bölöni László – Egy legenda története címmel forgat dokumentumfilmet júliustól a minden idők legsikeresebb romániai magyar labdarúgójáról Szabó Attila rendező. A gyártást a budapesti Nemzeti Filmintézet 96,1 millió forinttal támogatja.

Az MTI beszámolója szerint a Bölöni-film a labdarúgás univerzális nyelve segítségével egyrészt egy európai történetet mesél el, másrészt egy összetett Közép-Európai sorsot is bemutat. A film Kollarik Tamás ötlete, Szabó Attila rendező és Kollarik Tamás forgatókönyve alapján készül, Szöllősi György szakértővel együttműködésben, producere Novák Tamás.

A nehéz sorsú marosvásárhelyi fiú a román kirakatcsapat, a Bukaresti Steaua és a román válogatott csapatkapitánya, majd szövetségi kapitánya lesz. Az alkotók bemutatják Bölöni László életútját, amely Székelyföldről Bukarestbe, a kommunista Romániából Nyugat-Európába és a falusi pályáról a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjébe vezet.

Bölöni László mellett megszólalnak a román futball csillagai, magyar pályatársak és európai legendák. Cristiano Ronaldo és Jenei Imre mellett Valentin Ceausescu, a román kommunista diktátor, Nicolae Ceauseșcu fia is megjelenik a sok archív anyaggal dolgozó, korábban nem publikált anyagokat is bemutató dokumentumfilmben.

„Nem klasszikus sportfilmet készítünk. Ugyan a film Bölöni László életén vezet végig, de közben az éppen aktuális társadalmi, politikai tér is kirajzolódik. Karrierje lenyűgöző, labdarúgóként, majd edzőként több európai klubot, várost, országot járt meg. Bölöni László ugyanakkor emberként is példaértékű, hiszen úgy vált Románia egyik legnagyobb labdarúgójává, hogy közben mindvégig megmaradt magyarnak” – fogalmazott Szabó Attila.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!