Már a kulturális miniszter is megszólalt a Euróvíziós botrány kapcsán

2022. május 17. – 12:35

Már a kulturális miniszter is megszólalt a Euróvíziós botrány kapcsán
Forrás: Képernyőmentés a verseny közvetítéséből /IBU

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden eddiginél szükségesebb az Euróvizió újratervezése” – jelentette ki Lucian Romaşcanu kulturális miniszter, aki mint kedden a Facebookon írta, egy olyan román állampolgárként reagált a kirobbant botrányra, aki megérdemli az Európai Unió többi államának a tiszteletét. A miniszter szerint egy megreformált versenyen Románia és Moldova akár együtt is indulhatna.

A miniszter szerint arra lenne szükség, hogy a közönség legyen az első, és az emberek szavazata számítson. „A szavazatok politikai megoszlásának – amit évek óta tapasztalunk – semmi köze ennek a versenynek a céljához” – írta.

Romaşcanu szerint egyes döntéshozók túlzott buzgalma inkább ártott Ukrajnának, amelynek kizárólag a művészi érdemei alapján kellett volna nyernie.

A miniszter ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy azt szeretné, ha a TVR nem lenne értintett az esetben. A kisebb botrány akkor alakult ki, amikor kiderült, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői nem vették figyelembe a romániai zsűri pontozását a végső rangsor felállításakor, ehelyett más pontszámokat tüntettek fel az ország neve mellett. A TVR magyarázatot kért a helyzetre. A TVR szakmai zsűrije a Moldovai Köztársaságot képviselő dalnak adott maximális pontszámot, ehelyett az élő műsorban azt jelentették be, hogy egy másik ország, Ukrajna kapta a román zsűritől maximális pontot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!