Az ukrajnai művészek megsegítéséért játszik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

2022. május 16. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is csatlakozott a baltimore-i Worldwide Reading Project, a CITD (The Center for International Theatre Development) és a Román Színházi Szövetség (UNITER) partnerségében létrejött akcióhoz, amelyben anyagi és morális támogatást nyújtanak a háború sújtotta ukrán művészeknek. A május 26-i Kártyások előadás teljes jegybevételeit ajánlották fel.

„Nem sok, amit tehetünk azokért a kollégákért, akik közel három hónapja egész más jellegű kihívásokkal szembesülnek, mint amit hivatásukként választottak, de úgy éreztük, ilyenkor minden szolidaritási gesztus erőt adhat kitartani, túlélni, embernek maradni. Egy szerencsésebb helyzetben, békében működő színházi intézmény biztonságából üzenjük, hogy lélekben ott állunk mellettük és minden ártatlanul szenvedő civil mellett” – írja közleményében a színház.

A romániai művészek az ukrajnai művészekért elnevezésű kampány során az UNITER fogja begyűjteni a kezdeményezéshez társult színházak jegybevételeiből származó adományokat. Az összegyűlt pénzösszeget pedig az Ukrán Színházművészek Nemzeti Szövetségének számlájára utalja.

A színház tájékoztatásként azt írja, hogy az előadására a befolyt jegybevétel könnyebb kezelése érdekében nem lehet online jegyeket vásárolni, csak a Központi Jegypénztárban árusítanak belépőket. A jegyek ára 25 lej; nyugdíjasoknak, diákoknak 15 lej értékű kedvezményes jegyek is kaphatóak. A jegypénztár nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 9–13 óra között, valamint előadások előtt egy órával.

Gogol Kártyások című komédiája az emberi ravaszság, képmutatás, mindennapi átveréseink világáról szól.

Fotó: Tamási Áron Színház
Fotó: Tamási Áron Színház

„Szolgálj csak nekem, lelkecském, ahogy a nénéd szolgált, nyerjél nekem ugyanúgy nyolcvanezret, és mihelyt hazamegyek a falumba, márványszobrot állítok neked!” – mondja a történet főhőse saját kiképzésű kártyacsomagjának, miközben nagy reményekkel belép egy kisváros vendéglőjébe. Iharev ismeri a kártyajátékok minden fortélyát, de tudja, hogy csak akkor lehet esélye a nyereségre, ha arra is áldoz, hogy minden fontos információt begyűjtsön a vendéglátóstól, és mindenki másnál többet hajlandó fizetni egy kis csalásért. A pénz körül mindig is voltak, vannak, lesznek csalások, és ha az ember a könnyű, gyors anyagi haszonszerzés ingoványos talajára téved, soha nem tudja, hogy mire számíthat – olvasható a Zakariás Zalán által rendezett előadás ajánlójában.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!