Bukfeszt: magyar színházi fesztivált tartanak júniusban a román fővárosban

2022. május 10. – 17:06

Bukfeszt: magyar színházi fesztivált tartanak júniusban a román fővárosban

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN), amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban – jelentették be kedden a szervezők.

A Bukfeszt június 8. és 12. között lesz a bukaresti belvárosi Odeon Színház nagytermében és stúdiójában. Az MTI tudósítása szerint a Román Színházi Szövetség (UNITER) székhelyén megtartott sajtótájékoztatón Balázs Attila, a MASZÍN elnöke ismertette a 2016-ban alakult egyesületet, amely Erdélyben szokta megszervezni a Mafeszt elnevezésű seregszemlét, és nagy hangsúlyt fektet a színházak személyzetének továbbképzésére. A szövetségnek tagja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója elmondta: már két-három éve tervezték, hogy legyen az erdélyi színházaknak Bukarestben egy fesztiválja, de a koronavírus-járvány késleltette a létrejöttét. Kiemelte, hogy a Mafeszt inkább a szakmának szól, ezzel az új fesztivállal kilépnek egy más környezetbe, nyitni akarnak a szélesebb közönség felé.

Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: ezzel a fesztivállal az a céljuk, hogy jobban megismerje őket a román színházi szakma és a közönség, de a Bukarestben élő magyarokat is meg akarják szólítani, hiszen nekik ritkán van alkalmuk magyar nyelvű előadásokat látni. Az MTI kérdésére elmondta: szeretnék, ha minden évben megszerveznék a seregszemlét, de ez annak sikerétől és a finanszírozási lehetőségektől függ.

Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója is azt emelte ki, hogy kihívást jelent számukra kilépni egy új környezetbe és Bukarestben népszerűsíteni társulataikat, előadásaikat. Aura Corbeanu, az UNITER alelnöke örömét fejezte ki, hogy a MASZÍN tagszínházai vállalták a fesztivál megszervezésének felelősségét, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal a fővárosi közönség jobban megismeri munkájukat.

Dorina Lazăr, a vendéglátó Odeon Színház vezérigazgatója kiemelte, hogy jó együttműködésük van a Tomcsa Sándor Színházzal, az általa vezetett társulat mindig szívesen megy játszani Székelyudvarhelyre. Hozzátette, hogy az Odeon nyitott és érdekelt különböző színházi rendezvények befogadására, vendégül látására.

A Bukfeszten a gyerekeknek lesz három előadás, így a nagyváradi Lilliput Társulat bemutatja a Sosevolt cirkusz című produkciót Bartal Kiss Rita rendezésében, a temesvári színház a Nagy Regina által jegyzett, A császár új ruhája című produkciót viszi színre, illetve a szatmári Brighella Bábtagozat a Szélszabadító című előadást játssza szintén Bartal Kiss Rita rendezésében. Műsoron szerepel még a Nagyvárad Táncegyüttes Antigonéja, amelyet Györfi Csaba rendező jegyez, a temesváriak által színre vitt Az ember tragédiája Silviu Purcărete rendezésében, a nagyváradi színházban Botos Bálint által színpadra állított Az öngyilkos.

Láthatja a közönség a szatmári társulattal Szardar Tagirovszkij által színpadra állított Raszputyint, illetve Vladimir Anton román rendező két produkcióját, a Székelyudvarhelyen megrendezett Száll a kakukk fészkére című előadást, valamint a Csíkszeredában színpadra állított III. Richárdot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!