A buzăui iszapvulkánok térségét felvették az UNESCO Globális Geoparkjai közé

2022. április 14. – 11:24

A buzăui iszapvulkánok térségét felvették az UNESCO Globális Geoparkjai közé
Látkép a buzăui iszapvulkánok térségében – Fotó: Tinutul Buzaului Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi elismertségre tett szert Buzău megye természeti és kulturális értékekben nagyon gazdag térsége.

Szerdán a buzăui iszapvulkánok térségét felvették az UNESCO Globális Geoparkjai közé – olvasható a szervezet honlapján.

A Buzău Megyei Tanács a szervezet döntését bejelentő közleményben kiemelte, hogy a természeti és kulturális értékekben gazdag térség így nemzetközi ismertségre tesz szert, mivel a szervezet döntése következtében bekerült a „nemzetközi geoparkok kivételes klubjába” – írta az Agerpres.

Az angolul „Buzău Land”-ként emlegetett térség 16 geopark-jelölttel együtt kérte felvételét, amelyek közül végül 8 kapta meg a minősítést. Az UNESCO által elismert Globális Geoparkok száma 177-re növekedett, és 46 országban található védett területeket foglal magában.

A szóban forgó terület a Kárpátkanyar 1036 négyzetkilométert magába foglaló hegyvidéki térsége, ahol megközelítőleg 45 ezer ember él.

A nemzetközi cím elérését a megyei tanács az itt található 18 község 16 éve tartó közös erőfeszítésének eredményeként értékelte, valamint Buzău megye legnagyobb helyi fejlesztési projektjeként. Erről betekintést kaphatunk a térséget kiemelten támogató és népszerűsítő civil szervezet, a Ţinutul Buzăului Egyesület honlapján, illetve közösségi média oldalán.

Téli táj a buzăui iszapvulkánok térségében – Fotó: Tinutul Buzaului Facebook-oldal
Téli táj a buzăui iszapvulkánok térségében – Fotó: Tinutul Buzaului Facebook-oldal

A Buzău Geoparkról magyarul elérhető leírást a GeoMetodika folyóiratban találhatunk, ahol kiemelik, hogy a térség nemcsak a földtudományokkal foglalkozó kutatóknak, hanem földrajztanároknak és diákoknak is érdekes úti cél lehet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!