A buzăui iszapvulkánok térségét felvették az UNESCO Globális Geoparkjai közé

2022. április 14. – 11:24

A buzăui iszapvulkánok térségét felvették az UNESCO Globális Geoparkjai közé
Látkép a buzăui iszapvulkánok térségében – Fotó: Tinutul Buzaului Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi elismertségre tett szert Buzău megye természeti és kulturális értékekben nagyon gazdag térsége.

Szerdán a buzăui iszapvulkánok térségét felvették az UNESCO Globális Geoparkjai közé – olvasható a szervezet honlapján.

A Buzău Megyei Tanács a szervezet döntését bejelentő közleményben kiemelte, hogy a természeti és kulturális értékekben gazdag térség így nemzetközi ismertségre tesz szert, mivel a szervezet döntése következtében bekerült a „nemzetközi geoparkok kivételes klubjába” – írta az Agerpres.

Az angolul „Buzău Land”-ként emlegetett térség 16 geopark-jelölttel együtt kérte felvételét, amelyek közül végül 8 kapta meg a minősítést. Az UNESCO által elismert Globális Geoparkok száma 177-re növekedett, és 46 országban található védett területeket foglal magában.

A szóban forgó terület a Kárpátkanyar 1036 négyzetkilométert magába foglaló hegyvidéki térsége, ahol megközelítőleg 45 ezer ember él.

A nemzetközi cím elérését a megyei tanács az itt található 18 község 16 éve tartó közös erőfeszítésének eredményeként értékelte, valamint Buzău megye legnagyobb helyi fejlesztési projektjeként. Erről betekintést kaphatunk a térséget kiemelten támogató és népszerűsítő civil szervezet, a Ţinutul Buzăului Egyesület honlapján, illetve közösségi média oldalán.

Téli táj a buzăui iszapvulkánok térségében – Fotó: Tinutul Buzaului Facebook-oldal
Téli táj a buzăui iszapvulkánok térségében – Fotó: Tinutul Buzaului Facebook-oldal

A Buzău Geoparkról magyarul elérhető leírást a GeoMetodika folyóiratban találhatunk, ahol kiemelik, hogy a térség nemcsak a földtudományokkal foglalkozó kutatóknak, hanem földrajztanároknak és diákoknak is érdekes úti cél lehet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!