Első alkalommal szerveznek magyar filmnapokat Brassóban

2022. április 06. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Lesz egy Brassó környékén forgatott thriller, egy pszichológiai dráma kábítószerről való leszokásról, és egy harmincasokat érintő kapuzárási pánikot bemutató dramedy is.

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ a brassói Secvente Kulturális Egyesülettel első alkalommal szervez magyar filmnapokat a Cenk alatti városban.

A szervezők közleménye szerint a Brassói Magyar Filmnapok programjában a lehető legtöbb film-műfajt bemutatják: lesz egy Brassó környékén forgatott thriller, lesz egy pszichológiai dráma kábítószerről való leszokásról, lesz egy harmincasokat érintő kapuzárási pánikot bemutató dramedy (ahogy a film rendezője a vígjáték és dráma ötvözetét nevezte) és természetesen nem maradnak ki a gyerekek sem, nekik is hoznak filmes moziélményt.

„Megpróbáltuk kiválasztani az elmúlt években készült legérdekesebb filmeket, és a fesztivált egy olyan filmmel nyitjuk meg, amelyet itt, Brassóban forgattak: a Valan – Angyalok völgye című alkotással. Ez egy olyan film, amelyet itt forgattak, de itt még nem mutattak be, és nagyon örülök, hogy Bagota Béla rendező rendkívüli thrillerével nyitjuk meg a fesztivált. A kicsiknek pedig szombat délelőtt Pálfi Zsolt rajzfilmjét vetítjük” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Dan Burlac filmproducer, az esemény egyik szervezője.

Kiemelte, hogy a szervezőknek mindössze két hetük volt a fesztivál e „kísérleti” kiadásának megszervezésére, de a civil társadalomtól kezdve Brassó város önkormányzatáig mindenki bekapcsolódott a munkába.

„Én ezt a kiadást kísérleti projektnek nevezném. Idén ez nem volt lehetséges, de a jövőben szeretnénk jó filmeket, színészeket és rendezőket hozni Magyarországról és Romániából is a fesztiválra. Ez a rendezvény kiegészíti a városban megrendezésre kerülő Magyar Színházi Fesztivált, és azt szeretnénk, ha a brassói kultúra reprezentatív rendezvényévé válna” – mondta Dan Burlac.

A vetítések az újonnan felújított brassói moziban, az Astra-ban lesznek, ahol az Erdélyi Kárpát Egyesület elnöke, Kovács Lehel István fogja a filmeket bekonferálni. A filmeket román felirattal vetítik, a belépés ingyenes.

Program:
április 8., péntek, 19.00: megnyitó
Valan – Az angyalok völgye
R: Bagota Béla, 2019, thriller, 98'

április 9., szombat, 11.00:
Lengemesék 2 – Tél a nádtengeren
rendező: Pálfi Zsolt, 2018, rajzfilm, 70 perc

április 9., szombat, 19.00:
Toxikoma
rendező: Herendi Gábor, 2021, dráma, 124 perc

április 10., vasárnap, 19.00:
A legjobb dolgokon bőgni kell
rendező: Grosan Cristina, 2021, dramedy, 85 perc

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!