Lia & Dan Perjovschi. ONGOING: kiállítás és műhelyek a kolozsvári tranzit.ro-ban

Legfontosabb

2022. április 5. – 18:07

Lia & Dan Perjovschi. ONGOING: kiállítás és műhelyek a kolozsvári tranzit.ro-ban

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyszebeni művészpáros Folyamatban című kiállítása nem egyszerűen kiállítás, és nyilván nem is egy statikus, kimerevített pillanatkép az életművekről.

Lia & Dan Perjovschi. ONGOING címmel nyílik április 5-én kiállítás a kolozsvári tranzit.ro kiállítótérben.

A projekt olyan műveket, rajzokat, fanzineket, kiállításokat, könyveket és képeket mutat be, amelyeket a 90-es évektől napjainkig a két művész egyénileg vagy közösen alkotott, illetve integrált munkáiba. A tranzit.ro/Cluj által bemutatott projekt a két művész (2010-ben Nagyszebenbe költözött) bukaresti műhelyének koncepcionális rekonstrukciójaként is értelmezhető. Kurátor: Tordai-S Attila.

1990 és 2010 között Dan és Lia Perjovschi műhelye diákok, fiatal művészek és újságírók generációi előtt állt nyitva, és jelentős hatással volt ezekre a nemzedékekre. Egy olyan környezetben, amelyben a romániai művészeti intézmények nem voltak megfelelően felkészülve és nem játszottak döntő szerepet a kritikus orientációjú művészek képzésében, az alternatív találkozási pontok megteremtése és a művészeti megközelítések kontextualizálása létfontosságú gyakorlat volt

– áll a kiállítás ismertetőjében.

Dan és Lia munkafolyamatának szerves része, ahogyan ötvözik az elméletet a gyakorlattal, a tudást a kísérlettel, hogy a folyamatban lévő jelen eleven és dinamikus értelmezéséhez juthassanak el – még több infó a kiállításról itt.

A két művész április 5. és 10. között Kolozsváron workshop-sorozatot és beszélgetéseket is tart az érdeklődő diákoknak és fiataloknak.

A kiállításon többek közt bemutatásra kerül Lia Perjovschi Museum of Knowledge válogatása, Dan Perjovschi munkái és beavatkozásai, politikai, gazdasági, történelmi és tudományos eseményeket kommentáló nyomatok, gyűjtemények, művészkönyvek, referenciaalbumok, művek; ezenkívül összefoglalókat vetítenek a Totul la vedere című televíziós műsorból, valamint az Atelier Deschis című 1996-os projektről.

Az ONGOING az első rendezvény a tranzit.ro művészeknek, kollektíváknak és társadalmi mozgalmaknak szentelt, most induló sorozatában, amely az indirekt pedagógia és a nem formális oktatás metszéspontjára fókuszál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!