Meghalt a McGalagony professzort alakító Maggie Smith, 89 éves volt

2024. szeptember 27. – 16:40

Meghalt a McGalagony professzort alakító Maggie Smith, 89 éves volt
Fotó: Collection ChristopheL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel 89 éves korában meghalt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színész, a hírt a színész családja is megerősítette. Smith az 1950-es évektől kezdve színészkedett, két Oscar-díjat és nyolc BAFTA-díjat is nyert.

A 2000-es évektől kezdve is rengeteg híres alakítása volt, mint például a Downton Abbey, a Szoba kilátással, és ő játszotta McGalagony professzort a Harry Potter-filmekben. Utolsó filmes szereplése a 2023-as A csodák útján volt, az elmúlt időszakban is szinte minden évben voltak szerepei.

Margaret Natalie Smith a világ egyik leghíresebb színésznője volt, 1934-ben született az angliai Ilfordban, anyja skót, apja angol származású volt. Az Oxford Repertory színházban kezdte karrierjét, ekkor még beugró színész volt. Filmes debütálása 1956-ban a Child in the House (1956) című filmben volt, két évvel később pedig már BAFTA-díjra is jelölték a Nowhere to Go című filmben nyújtott alakításáért. Azóta több mint hatvan filmben és televíziós sorozatban szerepelt. Hatszor jelölték Oscar-díjra, kétszer meg is nyerte a Miss Jean Brodie virágzása (1969) és a Kaliforniai lakosztály (1978) című filmekért.

A halálhírt a színész fiai, Toby Stephens és Chris Larkin jelentették be, írja a BBC. „Békésen hunyt el a kórházban ma reggel, szeptember 27-én, pénteken. Zárkózott ember volt, barátai és a családja körében töltötte utolsó napjait. Két fia és öt szerető unokája van, akiket lesújtott édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése” – közölte a család.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!