Közel kétmillió forintot fizettek József Attila betiltott verseskötetének egyik dedikált példányáért

2024. május 13. – 18:04

Közel kétmillió forintot fizettek József Attila betiltott verseskötetének egyik dedikált példányáért
A József Attila által dedikált verseskötet – Fotó: Antikvárium.hu

Másolás

Vágólapra másolva

1 millió 830 ezer forintot fizetett valaki József Attila 1931-es Döntsd a tőkét, ne siránkozz című verseskötetének eredeti, a költő által dedikált példányért, írja az MTI. A kötet eredeti kiadása nagyon ritka darabnak számít, főleg dedikálva, nem hiába fizetettek érte most közel kétmillió forintot. Még különlegesebbé teszi a példányt, hogy József Attila rosszul írta annak a nevét, akinek dedikálta a kötetet: Pollatschek Sándorné helyett Pollacsek Sándornénak szól a dedikáció.

A Döntsd a tőkét, ne siránkozz című volt József Attila negyedik kötete, amit nem sokkal a megjelenése után sajtó útján elkövetett izgatás vádjával betiltottak, a példányokat pedig elkobozták. József Attila valószínűleg jóval a betiltás után dedikálhatta az árverésre bocsátott példányt. 1932-ben aláírásgyűjtés indult a Magyar Kommunista Párt vezetőinek letartóztatása miatt. A költő volt az egyik szervezője az akciónak. Innen tudható, hogyan írták helyesen a dedikáció címzettjének a nevét, mivel Pollatschek Sándorné neve szerepelt József Attila egyik aláírásgyűjtő ívén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!