Tamás Gáspár Miklós a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának posztumusz tagja lett

2023. november 15. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Új tagokat választott Digitális Irodalmi Akadémiájába a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), Garaczi László író és Kornis Mihály is tagjává vált, és posztumusz taggá választották Kőrösi Zoltán írót és Tamás Gáspár Miklóst is, írja a Hvg.hu. A PIM kedden döntött a DIA új tagjairól, Tamás Gáspár Miklósról azt írták a közleményben, hogy „az elmúlt fél évszázad egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású esszéistáját, akinek egyéni hangú, irodalmi igénnyel megírt társadalomtudományi, publicisztikai munkái, irodalomkritikái a tagok többségének megítélése szerint is méltók a digitális megörökítésre”.

A DIA program 25 éve indult, ebből az alkalomból Demeter Szilárd megalapította a DIA tiszteletbeli tagja címet olyan irodalomtörténészek, irodalomkritikusok számára, akik elméleti tevékenységükön túl a digitális kultúra fejlődésében is részt vállaltak Magyarországon. A tagok úgy döntöttek, hogy először Horváth Iván, az ELTE egyetemi tanára kapja ezt a kitüntetést.

Tamás Gáspár Miklós filozófus, politikus, közíró január 15-én, 74 éves korában halt meg. Mint a róla szóló nekrológban írtuk, Tamás Gáspár Miklóst – vagy ahogy a legtöbben ismerték, TGM-et – a rendszerváltás lázában égő ország a demokratikus ellenzék sziporkázó debattőreként ismerte meg, az ezredforduló óta azonban marxistaként tekintett magára, írásaiban szellemesen osztott ki mindenkit, de különösen Orbán Viktor rendszerét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!