Az élő, kellemetlen lelkiismeret – megjelent a Semmelweis-film előzetese

2023. október 12. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Semmelweis Ignác életéről szóló új magyar film előzetese, amely Semmelweis címmel november 30-tól látható a magyar mozikban. Koltai Lajos új filmjének címszerepét Vecsei H. Miklós, szülésznő segítőjét Nagy Katica alakítja.

A film 1847-ben játszódik, Bécsben, ahol a szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nem csak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.

Semmelweis Ignácra ma legendaként emlékszünk: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok.

Semmelweis Ignácot Vecsei H. Miklós alakítja, az osztrák bábát pedig Nagy Katica. A bécsi szülészeti klinika professzorát, a fiatal Semmelweis felettesét, Johann Kleint Gálffi László alakítja. A főbb szerepekben feltűnik többek között Znamenák István, Zsigmond Emőke, Kurta Niké, Szűcs Nelli és Elek Ferenc is.

Koltai Lajossal tavaly novemberben készített interjút Veiszer Alinda, amiből kiderült, hogy '56-os film készítésére nem, de a Semmelweis megrendezésére felkérték, valamint nem tudja, nem emlékszik, nem is hallotta, és nem gondol névre.

Arról nemrég részletesen írtunk a Telexen, hogy míg milliárdok jutnak a történelmi eposzokra, a fiatal rendezők filmjeit alig támogatja a Nemzeti Filmintézet. Az Inkubátor Program elkaszálásával a magyar film jövője is leépül: jellemzően ugyanis a az Inkubátorban készült filmek voltak azok, amik eljutottak nemzetközi fesztiválokra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!