Több mint kilencezer író tiltakozik, amiért a mesterséges intelligenciák betanítására használják műveiket

2023. július 20. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint kilencezren írták alá azt a petíciót és nyílt levelet, amelyben írók, köztük Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen és Philip Pullman tiltakoznak az ellen, hogy a mesterséges intelligenciákat fejlesztő cégek beleegyezés vagy megfelelő hivatkozás nélkül használják fel a műveiket az MI-k betanításához.

Az írók legnagyobb amerikai érdekképviselete, az Authors Guild az OpenAI, az Alphabet, a Meta, a Stability AI és az IBM vezetőinek címezte a nyílt levelet, írja a Guardian. Többek között azt követelik, hogy kérjenek engedélyt a műveik felhasználásához és kompenzálják megfelelő módon az írókat műveik múltbéli és most is zajló felhasználása miatt.

Az érdekképviselet legutóbbi felmérése szerint az írók 2022-ben átlagosan 23 330 dollárt (kb. 8 millió forintot) kerestek íráshoz kapcsolódó tevékenységgel. Azt írják, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése tovább súlyosbítja az előttük álló kihívásokat, és „egyre nehezebbé, ha nem lehetetlenné teszi az írók – különösen az alulreprezentált közösségekből származók – számára, hogy megéljenek abból a mesterségből, amelynek tökéletesítésére éveket, évtizedeket szántak.”

Ez a petíció csak egyike azoknak a lépéseknek, amelyeket az írók az elmúlt időszakban a mesterséges intelligencia térnyerése miatt tettek. A Guardian szerint néhány hete két amerikai szerző, Mona Awad és Paul Tremblay perelte be a ChatGPT-t gyártó OpenAI-t, mert szerintük a szervezet megsértette a szerzői jogokat.

A mesterséges intelligenciáról és a ChatGPT-ről legutóbb itt írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!