Több mint kilencezer író tiltakozik, amiért a mesterséges intelligenciák betanítására használják műveiket

2023. július 20. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint kilencezren írták alá azt a petíciót és nyílt levelet, amelyben írók, köztük Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen és Philip Pullman tiltakoznak az ellen, hogy a mesterséges intelligenciákat fejlesztő cégek beleegyezés vagy megfelelő hivatkozás nélkül használják fel a műveiket az MI-k betanításához.

Az írók legnagyobb amerikai érdekképviselete, az Authors Guild az OpenAI, az Alphabet, a Meta, a Stability AI és az IBM vezetőinek címezte a nyílt levelet, írja a Guardian. Többek között azt követelik, hogy kérjenek engedélyt a műveik felhasználásához és kompenzálják megfelelő módon az írókat műveik múltbéli és most is zajló felhasználása miatt.

Az érdekképviselet legutóbbi felmérése szerint az írók 2022-ben átlagosan 23 330 dollárt (kb. 8 millió forintot) kerestek íráshoz kapcsolódó tevékenységgel. Azt írják, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése tovább súlyosbítja az előttük álló kihívásokat, és „egyre nehezebbé, ha nem lehetetlenné teszi az írók – különösen az alulreprezentált közösségekből származók – számára, hogy megéljenek abból a mesterségből, amelynek tökéletesítésére éveket, évtizedeket szántak.”

Ez a petíció csak egyike azoknak a lépéseknek, amelyeket az írók az elmúlt időszakban a mesterséges intelligencia térnyerése miatt tettek. A Guardian szerint néhány hete két amerikai szerző, Mona Awad és Paul Tremblay perelte be a ChatGPT-t gyártó OpenAI-t, mert szerintük a szervezet megsértette a szerzői jogokat.

A mesterséges intelligenciáról és a ChatGPT-ről legutóbb itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!