Maximum másfél év börtönbüntetést kaphat Alec Baldwin a pénteken kezdődő tárgyaláson

2023. február 21. – 06:38

Másolás

Vágólapra másolva

Törölte az ügyészség az amerikai színész, Alec Baldwin ellen felhozott vádak egy részét, ami jelentősen csökkenti a kiszabható büntetés hosszát – írja az MTI a hétfőn nyilvánosságra hozott bírósági iratokra hivatkozva.

Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed kelléktáros ellen január végén emeltek vádat, miután a színész a Rust című film forgatásán lelőtte a vezető operatőrt, Halyna Hutchinst és megsebesítette Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan okból éles lőszer volt.

Az új-mexikói ügyészség pár nappal a tárgyalás kezdete előtt megváltoztatta álláspontját, és a gondatlanságból elkövetett emberölés vádjából törölték a lőfegyverre utaló, a bűncselekményt és annak lehetséges ítéletét súlyosbító kitételt. Heather Brewer, az eljáró kerületi ügyészség szóvivője a döntést azzal magyarázta, hogy el akartak kerülni egy további jogi vitát a színész-producerrel és ügyvédeivel. Azt mondta, az ügyészség célja, hogy igazságot szolgáltasson a bíróság, és nem „nagyvárosi ügyvédek” számláját akarják gyarapítani.

Alec Baldwin ügyvédei ugyanis korábban jogi hibának nevezték, hogy a vádiratba súlyosbító tényezőként bekerült a lőfegyverre való utalás. Azzal érveltek, hogy ez a lehetőség a 2021. októberében még nem szerepelt Új-Mexikó állam törvényében, a jog visszamenőleges alkalmazása pedig alkotmányellenes.

Ha a színész ügyét a súlyosbító körülményt figyelembe véve tárgyalták volna, minimum 5 év börtönbüntetést kaphatott volna.

A gondatlanságból elkövetett elkövetés viszont maximum 18 hónap börtönnel és legfeljebb 5 ezer dollár pénzbüntetéssel sújtható.

A színész-producer első bírósági meghallgatása pénteken lesz, amelyen várhatóan videókapcsolaton keresztül vesz részt.

Baldwin korábban azt mondta, nem húzta meg a ravaszt, csak hátrahúzta a revolver kakasát, és Gutierrez-Reed feladata volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak a kezébe éles lőszerrel töltött fegyvert. Gutierrez-Reed a rendőrség szerint azt állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert, mielőtt átadta azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azzal adta tovább a színésznek azt, hogy a fegyver „hideg”, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata. Ezzel szemben Halls a decemberi tanúvallomásában azt mondta: sosem jelentette ki, hogy a fegyver „hideg” lenne.

A Rust forgatását a tragédia után leállították, de a gyártó közlése szerint tavasszal folytatják a forgatást, amelyben a produceri feladatokat Matthew Hutchins, a 2021-ben életét vesztett operatőr, Halyna Hutchins férje veszi át. Múlt héten azt is bejelentették, hogy a filmforgatás folytatásának körülményeiről, valamint Halyna Hutchins életéről külön dokumentumfilm is készül.

A filmforgatások fegyverhasználati szabályairól itt olvashat bővebben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!