Maximum másfél év börtönbüntetést kaphat Alec Baldwin a pénteken kezdődő tárgyaláson

2023. február 21. – 06:38

Másolás

Vágólapra másolva

Törölte az ügyészség az amerikai színész, Alec Baldwin ellen felhozott vádak egy részét, ami jelentősen csökkenti a kiszabható büntetés hosszát – írja az MTI a hétfőn nyilvánosságra hozott bírósági iratokra hivatkozva.

Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed kelléktáros ellen január végén emeltek vádat, miután a színész a Rust című film forgatásán lelőtte a vezető operatőrt, Halyna Hutchinst és megsebesítette Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan okból éles lőszer volt.

Az új-mexikói ügyészség pár nappal a tárgyalás kezdete előtt megváltoztatta álláspontját, és a gondatlanságból elkövetett emberölés vádjából törölték a lőfegyverre utaló, a bűncselekményt és annak lehetséges ítéletét súlyosbító kitételt. Heather Brewer, az eljáró kerületi ügyészség szóvivője a döntést azzal magyarázta, hogy el akartak kerülni egy további jogi vitát a színész-producerrel és ügyvédeivel. Azt mondta, az ügyészség célja, hogy igazságot szolgáltasson a bíróság, és nem „nagyvárosi ügyvédek” számláját akarják gyarapítani.

Alec Baldwin ügyvédei ugyanis korábban jogi hibának nevezték, hogy a vádiratba súlyosbító tényezőként bekerült a lőfegyverre való utalás. Azzal érveltek, hogy ez a lehetőség a 2021. októberében még nem szerepelt Új-Mexikó állam törvényében, a jog visszamenőleges alkalmazása pedig alkotmányellenes.

Ha a színész ügyét a súlyosbító körülményt figyelembe véve tárgyalták volna, minimum 5 év börtönbüntetést kaphatott volna.

A gondatlanságból elkövetett elkövetés viszont maximum 18 hónap börtönnel és legfeljebb 5 ezer dollár pénzbüntetéssel sújtható.

A színész-producer első bírósági meghallgatása pénteken lesz, amelyen várhatóan videókapcsolaton keresztül vesz részt.

Baldwin korábban azt mondta, nem húzta meg a ravaszt, csak hátrahúzta a revolver kakasát, és Gutierrez-Reed feladata volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak a kezébe éles lőszerrel töltött fegyvert. Gutierrez-Reed a rendőrség szerint azt állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert, mielőtt átadta azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azzal adta tovább a színésznek azt, hogy a fegyver „hideg”, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata. Ezzel szemben Halls a decemberi tanúvallomásában azt mondta: sosem jelentette ki, hogy a fegyver „hideg” lenne.

A Rust forgatását a tragédia után leállították, de a gyártó közlése szerint tavasszal folytatják a forgatást, amelyben a produceri feladatokat Matthew Hutchins, a 2021-ben életét vesztett operatőr, Halyna Hutchins férje veszi át. Múlt héten azt is bejelentették, hogy a filmforgatás folytatásának körülményeiről, valamint Halyna Hutchins életéről külön dokumentumfilm is készül.

A filmforgatások fegyverhasználati szabályairól itt olvashat bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!