Meghalt Tom Verlaine, a Television frontembere

2023. január 29. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid betegség után, 73 évesen meghalt a New York-i Television együttes frontembere, dalszerzője, Tom Verlaine. A zenei életre nagy hatást gyakorló gitáros halálhírét lánya, Jesse Paris Smith jelentette be, írja a Guardian.

Verlaine Thomas Miller néven született a New Jersey állambeli Denville-ben. Már korán zongorázni tanult, de az amerikai jazz-szaxofonista, Stan Getz egyik lemezét meghallgatva inkább szaxofonra váltott. Művésznevét, a Verlaine-t Paul Verlaine francia költő hatása miatt vette fel.

1972-ben iskolában szerzett barátjával, Richard Hell-lel megalakította Neon Boys nevű együttest, amiben Verlaine gitáros-énekes, Hell basszusgitáros, Billy Ficca pedig dobos volt. Rövid ideig dolgoztak csak együtt így, majd 1973-ban újjáalakultak Television néven, és Richard Lloyd gitárossal bővültek. Első fellépésük 1974 márciusában volt. 1975-ben Hell elhagyta a zenekart, és kiadták első kislemezüket. A zenekar dalainak nagy részét Verlaine írta.

A Television két albumot adott ki, a Marquee Moont és az Adventure-t, amelyek nagy kritikai elismerést, de csak szerény eladásokat értek el. A Marquee Moont a punkkorszak egyik meghatározó elemének tartják. A zenekar 1978 júliusában feloszlott, de Verlaine az 1980-as években szólókarrierbe kezdett, és egy ideig Angliában élt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!