Dragomán György egyik könyvét ajánlja idén nyáron olvasásra az Európai Unió Tanácsa

2022. augusztus 6. – 22:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is elkezdte közzétenni az Európai Unió Tanácsa azokat a könyveket, amelyeket a Readers of Europe program keretében olvasásra ajánl a nyárra az egyes tagállamok szerzőitől, Magyarországról pedig ezúttal Dragomán György műve, a Máglya került fel a listára.

Ahogy azt Dragomán is írta a Facebook-oldalán, minden országból csak egy könyvet választanak ki, így nagy szó, hogy az ő műve került be az idén harmadjára megszervezett kezdeményezésbe. Két éve a magyar küldöttség Szerb Antal regényét, Az utas és holdvilágot ajánlotta az európai olvasóknak, 2021-ben pedig az Egy polgár vallomásait Márai Sándortól. Tavaly egyébként már külön tematikája is volt a programnak, olyan könyveket vártak, amelyek segítségével ha átvitt értelemben is, de át lehetett utazni Európán, ha minden ajánlást végigolvasott az ember.

Az idei programban valami újat akartak mutatni a potenciális olvasóknak, ezért az ajánláshoz mellékelt leírás szerint azt kérték a tagoktól, hogy olyan könyveket ajánljanak, amelyeknek szerzője öt évnél nem régebben adta ki az első művét. Ennek fényében kicsit furcsának tűnik, hogy az első regényét 2002-ben publikáló Dragomán lett a befutó, pláne mert már a Máglya is kilenc éves. Persze lehet, hogy ezt a kitételt nem veszik olyan komolyan a válogatásnál, ami egyébként nem is baj, a Máglya egy fantasztikus regény, amit jó szívvel lehet ajánlani bárkinek, és megvan az az előnye is, hogy más nyelven is olvasható, ami a feltörekvő magyar írók műveiről valószínűleg ritkán mondható el.

Dragomán Györgytől származott egyébként az online tárcarovat ötlete, amelynek folytatása a tavaly decemberben indult Telextárcák rovat. Ebbe maga Dragomán is írt – az ő két tárcáját itt tudják elolvasni –, és A fukusimai búvár és más novellák című antológiakötetben is szerepel tőle írás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!