Megnyerte a Shape of You miatti plágiumpert Ed Sheeran

2022. április 6. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyerte a 2017-es Shape of You című dalával kapcsolatos plágiumpert Ed Sheeran dalszerző-énekes, miután Sami Switch megvádolta azzal, hogy az ő dalából másolta a Shape of You refrénjének egy részét – írja a Guardian.

A Sami Switch művésznévvel elhíresült Sami Chokri még 2018-ban indított pert Sheeran ellen, aki állítása szerint az ő OH Why című 2015-ös dalából vette át a dalban hallható „oh I oh I oh I oh I”részt.

Ezen vádját azonban azóta sem sikerült bebizonyítania, Sheeran pedig nem emlékszik arra, hogy egyáltalán hallotta volna a dalt. A refrén ráadásul Sheeran szerint a popzenében túlságosan is gyakori, amellyel az ítéletet hozó bíró is egyetértett.

Noha szerinte is van hasonlóság a két dal között, a szerzői jogsértést nem lehet egyértelműen megállapítani, így a bíróság a márciusban kimondott ítéletében Sheerannek adott igazat. Egyúttal kimondta, hogy az énekes sem szándékosan, sem tudat alatt nem másolta le Switch dalát, nem is hallotta azt.

Hasonlóképpen vallott az ügyről Sheeran két alkotótársa, John McDaid és a producere, Steven McCutcheon is, akik szintén nem emlékeztek, hogy hallották volna Switch dalát. Sheeran emellett megjegyezte, ha valakitől inspirációt is kapott, azt számos alkalommal tüntette fel a jogdíjra jogosultak között, emiatt a jelen dal jogdíjából is nemcsak McDaid és McCutcheon, hanem a No Scrubs című TLC-dal szerzői is részesülnek.

Switch azonban továbbra is meg van győződve saját igazáról. Kitart azon álláspontja mellett, mi szerint Sheeran igenis lemásolta a dalt, amelyet mikor először hallott a rádióban, úgy érezte, kirabolták. Állításait azonban ügyvédei azóta sem tudták bebizonyítani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!