Irán elleni izraeli csapás terveiről szivárogtak ki titkos amerikai dokumentumok, vizsgálat indul

2024. október 20. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást folytat az Egyesült Államok Irán Izrael általi megtámadásáról szóló titkos dokumentumok jogosulatlan kiadása miatt, írja az Associated Press három amerikai tisztviselőtől származó információk alapján. A dokumentumokat az Egyesült Államok Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynöksége és a Nemzetbiztonsági Ügynöksége készíthették egy Irán elleni esetleges izraeli csapás előkészületeiről.

A kiszivárgásról szóló vizsgálat azt igyekszik felderíteni, hogyan jutottak hozzá illetéktelenek a dokumentumokhoz, beleértve azt is, hogy az amerikai hírszerzés egy tagja szándékosan szivárogtatta-e ki, vagy más módszerrel, például hackeléssel szerezték meg. Vizsgálják azt is, hogy más hírszerzési információk is veszélybe kerültek-e, és hogy ki férhetett hozzá a dokumentumokhoz a közzététel előtt.

A Pentagon közleményt adott ki arról, hogy tud a dokumentumokról szóló jelentésekről, de nem kommentálja az ügyet. Az izraeli hadsereg nem reagált az AP megkeresésére.

A két dokumentumot október 15-én és 16-án keltezték, pénteken egy iráni, Middle East Spectator néven futó Telegram-csatornán tették közzé, először azt állítva, hogy az amerikai hírszerzésből, később azt, hogy a védelmi minisztériumból származnak. A Politico azt írja, a Middle East Spectator nyilatkozata alapján a dokumentumok először egy privát Telegram-csoportban jelentek meg, mielőtt a csatorna felhasználója magánüzenetben megkapta őket. A jelentések szerint a dokumentumok műholdfelvételeket tartalmaznak egy Irán elleni esetleges izraeli katonai csapás előkészületeiről.

Az amerikai képviselőház elnöke, Mike Johnson vasárnap napközben a CNN egyik műsorában megerősítette, hogy nyomozás zajlik. A politikus szerint a kiszivárogtatás „aggasztó”, a vádak pedig „nagyon súlyosak”.

Az Egyesült Államok az elmúlt napokban sürgette Izraelt, hogy használja ki a Hamász-vezér, Jahjá Szinvár likvidálását arra, hogy tűzszünetet kössön Gázában, és felszólította arra is, hogy ne terjessze ki a katonai műveleteket Libanon északi területén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!