Dél-Korea szerint Észak-Korea fel akarja robbantani a két országot összekötő utakat

2024. október 14. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea felrobbanthatja a közúti összeköttetéseket Dél-Koreával – tudta meg hétfőn a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadseregtől. Mindez napokkal azután derült ki, hogy Észak-Korea teljesen megszakította a közúti és vasúti összeköttetéseket Dél-Koreával.

Az észak-koreai hadsereg még szerdán jelentette be, hogy teljesen elvágja a Dél-Koreába vezető utakat és vasutakat, és megerősíti a határ közelében lévő területeket. Észak-Korea telefonos üzenetet is küldött a Dél-Koreában állomásozó amerikai hadseregnek, hogy megelőzze a téves következtetéseket és a konfliktust a demarkációs vonal mentén.

A dél-koreai vezérkari főnökök bizottsága (JCS) szerint az észak-koreai hadsereg feltételezhetően robbantásokat tervez a Kjongi és Tonghe útvonalak mentén. I Szungdzsun ezredes, a JCS szóvivője egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a hadsereg észak-koreai paravánok telepítését észlelte az utak mentén, ami a robbantások előkészítésére utalhat. A szóvivő hozzátette, hogy Dél-Korea figyeli a demarkációs vonaltól északra történő műveleteket, és biztonsági intézkedésekkel készülnek a potenciális akciókra.

A Reuters hírügynökség szerint Észak-Korea pénteken még azzal vádolta déli riválisát, hogy drónokat küldött az északi főváros, Phenjan felé. Az állítólagos drónokat Észak-Korea szerint azért küldte Dél-Korea, hogy Észak-ellenes szórólapokat szórjon szét Phenjan felett. Az akciót Észak-Korea olyan provokációnak nevezte, amely katonai konfliktushoz is vezethet.

A dél-koreai hadsereg Észak-Korea vádjaira nem reagált, és közölte, ha Phenjan állításaival foglalkozna, akkor az északiak találnának ürügyet a provokációra. I Szungdzsun hétfőn arra kérdésre nem válaszolt, hogy dél-koreai katonák vagy civilek küldték-e a drónokat Phenjan felé.

Dél-Korea egyébként már 2022 óta igyekszik megerősíteni a drónok elleni védelmét. A Reuters szerint ekkor öt észak-koreai drón is behatolt Dél-Korea légterébe, és több órán át repült Szöul felett.

Vasárnap az észak-koreai védelmi minisztérium közölte, hogy a Phenjan felett repülő drónokat nem küldhették civilek, mert speciális kifutópálya kell az elindításukhoz. Észak-Korea még aznap bejelentette azt is, hogy nyolc felfegyverzett tüzérségi egységet vezényelt a határhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!