Gyurcsány a 14 millió forintos bírságról: Kövér megpróbálja megfélemlíteni az ellenzéki képviselőket

2024. október 13. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmagas, 14 millió forintos bírságot szabott ki Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke Gyurcsány Ferencre, miután a DK elnöke Orbán Viktort és a kormányt kritizálta, írta a Telex.

Gyurcsány a következőket mondta a parlamentben: „A magyar kormányfő eladta önmaga becsületét, végül eladta hazája becsületét, és eladta hazája függetlenségét és önállóságát. Magyarországnak ma áruló kormánya és áruló miniszterelnöke van.” Emiatt éles szóváltás alakult ki az ülést vezető Kövér László és a DK-s politikus között, a házelnök elvette a szót Gyurcsánytól dühösön felszólítva őt üljön le. „Világosan beszéltem? Befejezte!”

Gyurcsány Ferenc szombati Facebook-videójában hívta fel a figyelmet a büntetésre. Mint fogalmazott, érdemes értékelni, mit árul el Kövérről és a magyar parlamentarizmusról, ha az országgyűlésben valaki nem mondhatja ki azt, hogy „a miniszterelnökünk elárulja a magyar érdekeket”. Gyurcsány azt is kiemelte, hogy szó szerint nem azt mondta, hogy hazaáruló lenne Orbán Viktor, csak az „áruló” kifejezést használta, és hozzátette, korábban Jakab Péter és Fekete-Győr András is hazaárulózták a miniszterelnököt, következmény nélkül.

A DK elnöke bejelentette, fellebbez a büntetés ellen, és a strasbourgi bírósághoz fordul.

Gyurcsány később a Blikknek azt mondta, szerinte a házelnöknek elment a józan esze, és valójában „megpróbálja megfélemlíteni az ellenzéki képviselőket, hogy ne beszéljenek szabadon”. „Kövér visszaél a jogaival, ez nem kétséges, szerintem ő osztozik az árulásban a kormányfővel, elárulja a magyar parlamentarizmust – idézte a DK-s politikust a lap.

A DK elnökével a napokban hosszabb interjút készített a Telex, amelyben éppen azzal érvelt a parlamenti politizálás mellett, hogy időnként be kell menni a miniszterelnöknek, és akkor a szemébe mondhatja, hogy áruló.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!