III. Károly nem akadályozza meg, ha Ausztrália köztársasággá akar válni

2024. október 12. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

III. Károly brit uralkodó szerint az ausztrál népen múlik, hogy Ausztrália alkotmányos monarchia marad-e, vagy pedig köztársasággá válik – írta a BBC.

„Őfelsége, mint alkotmányos uralkodó, miniszterei tanácsa alapján cselekszik, és ezért az, hogy Ausztrália köztársasággá válik-e, az ausztrál közvélemény döntése lesz” – áll a Buckingham-palota levelében, amelyet az Ausztrál Köztársasági Mozgalomnak írtak. A levél hozzáteszi, hogy a király és a királynő „mély szeretettel és ragaszkodással” viseltetik Ausztrália iránt.

Ausztráliában legutóbb 1999-ben tartottak népszavazást erről kérdésről, akkor a többség (54,87 százalék) az alkotmányos monarchia megtartása mellett szavazott. Idén év elején az ausztrál kormány kijelentette, hogy egy újabb népszavazás „nem tartozik a prioritások közé”, azonban III. Károly és Kamilla királyné közelgő ausztráliai látogatása miatt újra napirendre került ez a téma.

A köztársaság mellett kampányolók azzal érvelnek, hogy Ausztrália államfőjének nem a brit uralkodónak, hanem az ausztrálok által választott köztársasági elnöknek kellene lennie. A király látogatásának bejelentésekor Isaac Jeffrey, az Ausztrál Köztársasági Mozgalom képviselője azt mondta: „Bár tiszteljük a királyi család szerepét, de itt az ideje, hogy Ausztrália egy helybélit válasszon államfőnek. Valakit, aki teljes munkaidőben képes Ausztráliáért dolgozni.” A mozgalom Károly királyt mint személyt méltatja, ugyanakkor ellenzik a monarchia szerepét Ausztráliában. „Szeretnénk elmondani neki, hogy a Nemzetközösség tagja maradnánk ezután is, és a köztársaság rólunk szól, nem pedig róla vagy a családjáról” – tette hozzá Jeffrey.

Az október 18. és 26. közötti ausztráliai látogatás lesz Károly király legnagyobb utazása az év eleji rákdiagnózisa óta. A kezelését várhatóan szüneteltetni fogják az utazás alatt, és a tervek szerint Ausztrália után a Nemzetközösség kormányfőinek szamoai találkozóján is részt fog venni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!