Megtalálták egy száz éve eltűnt hegymászó lábfejét a Mount Everesten

2024. október 11. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták a Mount Everesten azt a lábfejet, ami egy száz évvel ezelőtt eltűnt hegymászóé lehetett. A BBC szerint ezzel megoldhatják a hegymászás egyik legnagyobb rejtélyét.

1924-ben Andrew Irvine társával, George Malloryval próbálta megmászni a Mount Everestet, de a páros eltűnt a hegycsúcson. Míg társának a maradványaira 1999-ben rábukkantak, addig Irvine holttestét idáig nem találták meg. Szeptemberben azonban a National Geographic új dokumentumfilmjét forgató hegymászók rátaláltak a lábfejére egy olvadó gleccserben. A csapatot vezető Jimmy Chin „monumentális és érzelmes pillanatnak” nevezte a felfedezést.

„Néha az életben a legnagyobb felfedezések akkor történnek, amikor nem is figyelünk. Ez egy monumentális és érzelmes pillanat volt számunkra, és csak remélni tudjuk, hogy ez végre megnyugvást hozhat a hozzátartozóknak és a hegymászó világnak”

– mondta Jimmy Chin. Julie Summers, Irvine leszármazottja pedig azt mondta, hogy „könnyekig meghatódott”, amikor Chin beszámolt neki a felfedezésről.

Sokan azt feltételezték Irvine-ről és társáról, hogy elsőként mászták meg az Everestet. 29 évvel azelőtt, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay felért volna a csúcsra, jelenleg őket tartják a Mount Everest első meghódítóinak. Többen próbálták már felkutatni Irvine holttestét, mert állítólag volt nála egy fényképezőgép, ami bizonyíthatta volna, hogy társával ők mászták meg először a Föld legmagasabb hegycsúcsát.

A National Geographic szerint a brit hatóságok most DNS-vizsgálatot végeznek, hogy beazonosítsák a lábfejet. De a maradványt megtaláló csapat egész biztos abban, hogy Irvine nyomára bukkantak, mert a csizmában talált zoknin az „A.C. Irvine” felirat olvasható. Az Everest Today című oldal az X-en osztott meg fotókat a csizmáról és a zokniról.

Jimmy Chin csapatával még szeptemberben talált rá a lábfejre, amikor leereszkedett az Everest északi falánál lévő gleccseren. Útközben megtaláltak egy oxigénpalackot is, ezen az 1933-as évszám volt feltüntetve. 1933-ban egy másik Everest-expedíció rálelt egy Irvine-hez tartozó tárgyra. A csoport ezen felbuzdulva elkezdett Irvine maradványai után kutatni, míg végül egyikük meglátta az olvadó jégből előbukkanó bakancsot. De szerencsések voltak, mert a jég egy héttel az érkezésük előtt olvadhatott el. A lábfejet azóta eltávolították a bakancsból, és átadták a kínai hatóságoknak, akik az Everest északi falát felügyelik.

Andrew Irvine-t és George Malloryt 1924. június 8-án látták utoljára élve. Irvine ekkor 22 éves volt, az expedíció legfiatalabb tagja. Ismeretlen körülmények között halt meg, és nem tudni, hogy előtte feljutott-e a csúcsra társával. Ha előkerülne a fényképezőgépük, az választ adhatna arra, hogy ereszkedés közben, vagy még felfelé menet vesztek oda a hegyen. A százéves rejtélyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!