Elsüllyedt az új-zélandi haditengerészet hajója Szamoa partjainál

2024. október 6. – 15:20

Elsüllyedt az új-zélandi haditengerészet hajója Szamoa partjainál
A kigyulladt új-zélandi haditengerészeti hajó látképe a szamoai Tafitoalából – Fotó: Dave Poole via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Új-zélandi Királyi Haditengerészet hajója Szamoa partjainál zátonyra futott és elsüllyedt, de a fedélzeten tartózkodó 75 fős legénység és utas mind biztonságban van – írja a Reuters az Új-zélandi Védelmi Erők közleménye alapján.

A Manawanui, a haditengerészet búvár- és hidrográfiai hajója szombat este futott zátonyra Upolu déli partjainak közelében, miközben zátonyfelmérést végzett – írta Shane Arndell parancsnok, az Új-zélandi Védelmi Erők tengeri részlegének parancsnoka.

Segélykérésükre több másik hajó is azonnal reagált, segített a legénység és az utasok kimentésében, akik mentőcsónakokban hagyták el a hajót. A mentéshez az Új-zélandi Királyi Légierő P–8A Poseidon típusú repülőgépét is használták. A zátonyra futás oka ismeretlen, az további vizsgálatokat igényel, közölte az Új-zélandi Védelmi Erők. A helyi médiában közzétett videók és fotók szerint sűrű, szürke füstfelhők emelkedtek fel a hajóból, miután zátonyra futott.

A hajó később felborult, helyi idő szerint reggel 9 órakor már a víz alatt volt.
A védelmi erők közölte, hogy együttműködnek a hatóságokkal a nyomozásban, illetve a környezeti károk minimalizálása érdekében is. Garin Golding ellentengernagy, a haditengerészet vezetője egy aucklandi sajtótájékoztatón elmondta: vasárnap egy repülőgép indul Szamoára, hogy a megmentett legénységet és utasokat visszahozza Új-Zélandra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!