Izrael egy menekülttáborban lebombázta a Hamász libanoni vezetőjét

2024. szeptember 30. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Egy palesztin fegyveres csoport három vezetője is meghalt Izrael Bejrút elleni csapásában, írja a Reuters. Ez volt az első támadás a város határain belül. Eközben Izrael fokozza a konfliktust Irán szövetségeseivel szemben a térségben.

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet közleménye szerint három vezetőjük halt meg a városon belüli csapásban. A találat egy lakóház felső emeletét érte el. A fegyveres csoport részt vesz az Izrael elleni harcokban.

Frissítés: Délelőtt a Hamász bejelentette, hogy egy Türosz (arab nevén Szúr) melletti palesztin menekülttábort érő légicsapásban életét vesztette a szervezet libanoni vezetője, Fateh Serif Abu el-Amin. Libanonban csaknem félmillió palesztin él, ők az 1948-as etnikai tisztogatás (a Nakba) elől menekülők leszármazottjai, akik az étvizedek során csak részben kaptak állampolgárságot. A ténylegesen inkább szegénynegyedekre emlékezető menekülttáborok hagyományosan a palesztin milíciák/terrorszervezetek kedvelt toborzóterepeinek számít. A Hamász és a többi palesztin terrorszervezet a Libanonban domináns iszlamista szervezettel, a Hezbollahhal szövetségben, azonban a libanoni síita szervezetnek alárendelve harcol Izrael ellen.

Izrael vasárnap légicsapást indított a jemeni húszik ellen is, illetve több Hezbollah-célponttal szemben Libanon-szerte. A hétvégén Izrael egy bejrúti bombázással ölte meg a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallaht is. Vasárnap Izrael folytatta a libanoni főváros, Bejrút bombázását, de szárazföldön egyelőre még nem vonult be az országba az izraeli hadsereg. Joe Biden amerikai elnök szombaton tűzszünetet sürgetett Izrael és Libanon között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!