A gleccserek olvadása miatt átrajzolják a svájci-olasz határt

2024. szeptember 30. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc pénteken jóváhagyta, hogy Európa egyik legmagasabb hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matterhorn alatt határszakasz módosítását, az olaszok is hamarosan aláírhatják a megállapodást, amit egy közös bizottság terjesztett elő még 2023-ban – számolt be az esetről a BBC. Az újrarajzolt határokat mindkét fél gazdasági érdekeinek megfelelően határozták meg.

A határkiigazítás Plateau Rosa régióban lesz, a Carrel menedékhely közelében, a legnagyobb síközpont pedig a svájci oldalon lévő Zermatt.

A svájci-olasz határ jelentős része gleccserek vagy állandó hóval borított területeken halad át, de az olvadó gleccserek hatására ezek a természetes határok eltolódnak. A két ország ezért törekszik a határ kiigazítására.

A BBC emlékeztet arra, hogy a svájci gleccserek térfogatuk négy százalékát veszítették el 2023-ban, ami a valaha volt második legnagyobb veszteség a 2022-es rekordot jelentő hat százalékos zsugorodás után.

Az olvadás hátterében az egymást követő nagyon meleg nyarak és a 2022-es téli nagyon alacsony havazás áll – állapította meg a svájci gleccserfigyelő hálózat, a Glamos.

A felmelegedés hatására egy harminchét éve eltűnt német hegymászó maradványait is megtalálták tavaly egy olvadó gleccseren az ikonikus hegycsúcs közelében.

A pontos határmódosítások végrehajtására és a megállapodás közzétételére akkor kerül sor, ha mindkét ország aláírta azt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!