A Hezbollah megerősítette, hogy az izraeli hadsereg támadásában meghalt a vezetőjük

2024. szeptember 28. – 11:24

A Hezbollah megerősítette, hogy az izraeli hadsereg támadásában meghalt a vezetőjük
Szajjed Hasszán Naszrallah, a libanoni Hezbollah vezetője Bejrút külvárosában még 2015. októberében egy vallási felvonuláson – Fotó: Aziz Taher / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a pénteki bejrúti légicsapás-sorozatban megölte a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallaht, aki a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt.
  • Nem sokkal később az Irán által támogatott Hezbollah megerősítette Naszrallah halálát, és közölte, hogy folytatja a harcot.
  • A libanoni kormány rendkívüli ülést hívott össze.
  • Az Európai Unió azt javasolja a légitársaságoknak, hogy kerüljék az izraeli és a libanoni légteret.
  • Naszrallah évek óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, mert attól tartott, hogy Izrael megöli.
  • Közben Bejrút déli részén folytatódtak a légicsapások, a BBC szerint a libanoni hadsereg a főváros több pontjára is kivonult, sorok alakultak ki a boltok és a bankautomaták előtt.
  • Irak szerint Izrael az összes vörös vonalat átlépte Naszrallah megölésével.

Szombaton 12 óra után nem sokkal a Hezbollah megerősítette vezetője, Hasszán Naszrallah halálát, írja a BBC. A Irán által támogatott csoport közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy vezetőjük, a 64 éves Hasszán Naszrallah meghalt. Az izraeli hadsereg (IDF) ezt megelőzően jelentette be, hogy katonái megölték a Hezbollah vezetőjét. Az AFP egy, a Hezbollahhoz közel álló forrásra hivatkozva azt írta, hogy a csoport és Hasszán Naszrallah között péntek este szakadt meg a kapcsolat.

Az IDF szombaton az X-en osztott meg egy közleményt, amiben ez áll:

„Hasszán Naszrallah többé nem terrorizálhatja a világot”.

Az IDF szerint meghalt Ali Karake is, őt a közleményben a Hezbollah déli frontjának parancsnokaként említik, és azt is írták, hogy rajtuk kívül több Hezbollah-parancsnok is meghalt. Szombaton délután kiderült, hogy az iráni forradalmi gárda egyik parancsnoka is meghalt a bejrúti támadásban.

Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke azt mondta, hogy „végül, hosszas előkészítés után” az izraeli hadsereg „aktiválta” a libanoni tervet, és egyetlen csapással vették célba Naszrallah és a Hezbollah főhadiszállását.

„Ez volt a megfelelő időpont, nagyon precízen csináltuk” – mondta Halevi, és hozzátette, ez még nem a vége. „Több kapacitásunk van a jövőre” – mondta a vezérkari főnök.

Később, szombaton kora délután az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari tévébeszédet tartott, amiben azt mondta Naszrallahról, hogy „Izrael eddigi legnagyobb ellenségei közé tartozott”. Hagari, miután megismételte az IDF vezérkari főnökének szavait a támadásról, azt is mondta, hogy az izraeli hadsereg továbbra is „éjjel-nappal csúcskészültségben van”.

„A mi háborúnk nem a libanoni nép, hanem a Hezbollah ellen folyik” – mondta, és hozzátette azt is, hogy Izrael központjában mostantól nem lehet ezer főnél több ember részvételével gyűlést tartani.

Irak, Irán, a Hamász és a jemeni húszik is kiállnak a Hezbollah mellett

Hamenei ajatollah iráni vezető hivatalos közleményben erősítette meg, hogy Irán kiáll a Hezbollah mellett, és erre szólított fel minden muszlimot, írja a BBC. Hamenei a közleményben azt írta, hogy elítéli „Libanon védtelen népének” meggyilkolását, de nem nevezte meg a Hezbollah vezetőjét. „Az izraeli bűnözőknek tudniuk kell, hogy túl kicsik ahhoz, hogy jelentős károkat okozzanak a Hezbollah libanoni erődítményeiben. A régió összes ellenálló ereje támogatja a Hezbollahot és kiáll mellette” – írta az ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője.

Az iráni állami média később azt közölte, hogy Nasszer Kanáni, iráni külügyi szóvivő szerint az izraeli támadás „háborús bűncselekmény” volt, amiért Izraelt és az Egyesült Államokat egyaránt felelősségre kell vonni.

A jemeni húszi mozgalom is azt közölte, hogy gyászolja Naszrallahot, és azt ígérte, hogy még jobban támogatják majd a Hezbollahot. Támogatásáról biztosította a szervezetet a Hamász palesztin terrorszervezet is, azt írták, hogy a Hamász „szolidáris a Hezbollah és a libanoni iszlám ellenállás testvéreivel”, és katonailag és pénzügyileg is segítséget nyújt.

Az iraki miniszterelnök hivatala háromnapos gyászt hirdetett, és közölte, hogy Izrael „minden vörös vonalat” átlépett Naszrallah megölésével.

Sorban állnak az emberek a boltok és a bankautomaták előtt Bejrútban

A Guardian szerint miután a Hezbollah megerősítette vezetője halálát, azt is kijelentette, hogy tovább folytatja a harcot. A libaboni kormány közben rendkívüli ülést hívott össze este 19.30-ra, a libanoni hadsereg pedig szombat délután a főváros több pontjára is kivonult, a főbb csomópontoknál őrséget állt.

Családok várakoznak az utcán Bejrút déli részén, miután a péntek éjszakai izraeli légicsapások után elhagyták otthonaikat – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Családok várakoznak az utcán Bejrút déli részén, miután a péntek éjszakai izraeli légicsapások után elhagyták otthonaikat – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

A Guardian szerint sorok alakultak ki a bejrúti szupermarketek előtt, az emberek alapvető élelmiszereket, például vizet és tartós élelmiszereket vásárolnak, de sorban álltak a bankautomaták előtt is. Bejrút felett folyamatosan hallani a járőröző, alacsonyan repülő izraeli drónok hangját, írta a brit lap. A Reuters hírügynökség szerint ezrek gyűltek össze Bejrút belvárosában és a tengerparti területeken a tereken, parkokban és járdákon, miután a pénteki légicsapások után elhagyták otthonaikat.

Az Európai Unió pedig figyelmeztetést adott ki a légitársaságoknak, hogy kerüljék az izraeli és a libanoni légteret a következő hónapokban.

Ki volt Hasszán Naszrallah, aki 32 évig vezette a Hezbollahot?

Izrael péntek este hajtott végre nagyszabású légicsapást magyar idő szerint kora este az Iránból támogatott Hezbollah libanoni síita milícia központi parancsnokságának bejrúti épülete ellen, akkor még több vezető izraeli és amerikai lap is úgy értesült, hogy a támadás célpontja a Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah sejk, a Közel-Kelet egyik legbefolyásosabb személyisége volt.

Korábban részletesen írtunk arról, hogy Hasszán Naszrallah 1960-ban egy bejrúti síita zöldséges 9. gyerekeként született, libanoni és iraki vallásos tanulmányait követően 1982-ben, a Libanon elleni inváziójára válaszul lépett be az iráni Forradalmi Gárda bábáskodásával létrejött Hezbollah síita gerillamozgalomba.

Naszrallah 1989-ben a siíta teológia legtekintélyesebb iráni egyetemén, az iráni Kumban képezte magát tovább, hazatérve pedig 1992-ben őt választották a Hezbollah élére, miután az alapító főtitkárt, Abbász al-Muszavit izraeli Apache helikopterekről kilőtt rakétákkal likvidálták.

Naszrallah 32 évnyi vezetése alatt a Hezbollah egyre költségesebbé és tarthatatlanabbá tette a Dél-Libanonra kiterjedő izraeli megszállást, és végül az IDF 2000-ben visszavonta csapatait a határ mögé. Az ő vezetése alatt nyilvánították a Hezbollah-t a legtöbb nyugati országban terrorszervezetté. Naszrallah azonban – a világ legnagyobb nem-állami fegyveres ereje felett diszponálva – az Irán vezette „ellenállás” egyik legfontosabb figurája maradt, aki állami vezetőkkel felérő befolyást és tekintélyt élvezett a Közel-Keleten. További részletek ebben a cikkben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!